У світлофорі може з’явитися четвертий колір – білий: він вирішить питання з пробками

Вчені переконані, що додатковий колір світлофора допоможе скоротити час очікування пішоходів на перехрестях, а також зможе контролювати потік машин.

«Червоний-жовтий-зелений» сигнали світлофору розрулювали ситуації на перехрестях впродовж більш як ста років. Але при нинішньому трафіку вже погано справляються зі своєю роботою. Науковці почали шукати спосіб, який допоможе вирішити проблему. І дійшли висновку, що порятунком буде четвертий сигнал.

Ідею з використанням додаткового кольору було озвучено минулого року. Білий  вмикатиметься, якщо на перехресті зустрінеться кілька безпілотних авто. Завдяки своїм засобам навігації зможуть вирахувати оптимальний потік руху і не стоятимуть на перехресті, коли там немає людей.

Як і раніше, червоний означатиме «стоп», жовтий – бути напоготові, зелений – рухатися вперед. А білий – команда власникам звичайних автомобілів рухатися за авто попереду себе.

Вчені Університету штату Північна Кароліна, які працюють над удосконаленням світлофора, розширили створене ними комп'ютерне моделювання ситуації для врахування пішохідного руху. Вони хочуть, щоб час очікування на перехресті для пасажирів теж скоротився.

Для вивчення та обліку пішохідного руху дослідники включили набір нових параметрів до оптимізаційної моделі. І виявили, що білий сигнал може скоротити затримки на перехрестях більш ніж на 25%. Щоправда, за умови, якщо там спостерігається скупчення безпілотного транспорту.

На жаль, запровадити нові технологій найближчим часом не вдасться. За словами Алі Хаджбабаї, професора цивільного будівництва та екологічної інженерії в Університеті штату Північна Кароліна, це стане можливим тоді, коли кількість безпілотних автомобілів зросте. Прогнозується, що першими країнами, де з’явиться білий сигнал світлофору, будуть Великобританія, США, Сінгапур, Китай, Нова Зеландія.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист