З віком метаболізм сповільнюється, поживні речовини засвоюються гірше. Але правильний сніданок дозволить уникнути небажаних наслідків цього процесу.
Після 60 років організм людини спалює на 10-15% менше калорій, ніж у 30-річному віці. При цьому гірше засвоює вітаміни (наприклад, критично важливий для нервової системи B12) і втрачає м’язову масу – приблизно 3% щороку. Тому важливо збалансувати свої харчування, щоб він отримував всі необхідні поживні речовини і працював, як годинник.
Сніданок у цьому віці важливий, як ніколи: він запускає метаболізм і дає сили. Слід дотримуватися цих правил, щоб енергії вистачало на весь день.
Правило 1. Білок понад усе
Він потрібен, щоб уповільнити вікову втрату м'язів і для профілактики остеопорозу, оскільки в 60+ кальцій засвоюється менш ефективно. Геронтологи рекомендують вживати 1-1,2 г білка на кг ваги в день.
Не забувайте, що білок є не тільки в м’ясі, рибі, яйцях, сирі. Бобові, хумус, йогурт – вибір величезний. Наприклад, на сніданок можна приготувати омлет зі шпинатом, сиром і тостом із цільнозернового хліба.
Правило 2. Жири – не вороги, а союзники
Багато людей бояться жирів, вважаючи їх винуватцями холестерину. Але не всі жири однакові. Трансжири в магазинній випічці, маргарині, фастфуді дійсно не приносять користі – вони підвищують ризик розвитку атеросклерозу. А от омега-3 – навпаки: зменшують запалення і живлять мозок. Вони є в авокадо, горіхах, оливковій олії, жирній рибі, насінні льону.
Правило 3. Вуглеводи – тільки повільні
Вуглеводи – це енергія. Але після 60 організм гірше справляється зі стрибками цукру.
Уникайте білого хліба, солодких пластівців, випічки, цукерок – вони призводять до різкого викиду інсуліну, а потім до такого самого різкого спаду сил. Робіть вибір на користь вівсянки, гречки, кіноа, цільнозернового хліба, багатих клітковиною – вона покращує травлення та засвоюється повільніше, ніж рафінований цукор.
Вас це може зацікавити: Що повинно бути в раціоні людей 50+, які хочуть прожити до 100 років