Що повинно бути в раціоні людей 50+, які хочуть прожити до 100 років

Чим більше років людині, тим актуальнішим стає питання, як зберегти у нормальному стані серце, мозок і кістки. Саме вони максимально впливають на якість життя.

З дитинства ми чуємо багато харчових засторог і рекомендацій: їсти овочі, вживати молочні продукти, не зловживати солодощами. Пізніше – не налягати на жирне та алкоголь.  

З віком харчові потреби змінюються ще більше, оскільки організм зношується, втрачає багато вітамінів і мінералів, а нові засвоюються вже не так інтенсивно. Тож рекомендації фахівців ігнорувати не варто.

Дієтологиня Джесс Кордінг радить звернути увагу на наступні продукти:

●  овочі – 2-3 чашки;

● фрукти – 1,5-2 чашки;

● крупи – 140-220 грам;

● олія (оливкова) – 5-7 чайних ложок.

Також слід потурбуватися про те, щоб організм отримував ці корисні речовини.

Білок. Він захистить від вікової втрати м’язової маси. Загальна рекомендація –  споживати 0,8-1,0 грам білку на кілограм маси тіла. Для людей похилого віку цей показник збільшується до 1,2 г/кг.

Вітамін В12. З віком організм погано засвоює цей вітамін, який відповідає за енергійність, гарний настрій, стресостійкість. Дефіцит вітаміну В12 призводить до анемії, швидкої втомленості, погіршення пам’яті, оніміння кінцівок та певних неврологічних симптомів. Поповнити його можна з допомогою тваринних білків  (м’ясо, риба, теляча і свиняча печінка, яйця та молочні продукти).

Вітамін D. Людям віком до 70 років рекомендується споживати 600 міжнародних одиниць на день. Після 70 років – і 800 міжнародних одиниць. Це дуже важливо, адже саме вітамін D відповідає за міцність кісткової тканини, яка з часом робиться крихкою.

Продуктом №1 у раціоні осіб 50+ повинна стати риба жирних сортів, яка потрібна «і розуму, і серцю». Вона містить все, що нам потрібно: корисні жири, білок, вітамін B12 і вітамін D.

Вас це може зацікавити: Названа популярна вправа, яка може бути дуже шкідливою для здоров’я після 50 років

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист