Кава, червоне вино, нікотин – відомі всім вороги білосніжних зубів. Але не тільки вони підфарбовують зубну емаль. Є ряд продуктів, на які ви ніколи б навіть не подумали.
Зубна емаль має здатність зношуватися, тому не дивно, що з віком зуби жовтіють. Але нерідко зміна кольору відбувається в молодому віці. І зношування тут ні до чого: просто ви занадто багато вживаєте продукті, які роблять зуби жовтими, пояснює стоматолог Дерек Чанг.
Біле вино. З червоним все давно зрозуміло. Воно містить багато пігментів антоціанів, які надають йому пурпурового кольору, і танінів, які допомагають цим кольоровим пігментам зв'язуватися з зубами. Але біле теж здатне зіпсувати білосніжну посмішку. Цьому сприяє його висока кислотність, яка руйнує емаль, вимиває фосфор та кальцій і сприяє утворенню мікротріщин. Захисна оболонка зубів стає м'якшою і не здатною протидіяти бактеріям.
Кетчупи і соуси з помідорами. Помідори, як і вино, мають високу кислотність і виражену пігментацію, тому легко можуть пошкоджувати захисний шар зубів.
Приправи. Особливо обережними слід бути з карі, куркумою та шафраном. Цікаво, що один з домашніх способів відбілювання зубів передбачає нанесення на них саме пасти з куркуми, розбавленої водою. Стоматологи не радять цього робити.
Вас це може зацікавити: Стоматолог пояснила, чому щодня важливо полоскати зуби олією
Стоматолог пояснив, які дві помилки призводить до того, що зуби жовтіють