Самбука прийшла до нас з Італії. Цей напій заведено відносити до групи лікерів, але його міцність набагато вища. Що криється за цим яскравим алкоголем, читайте в цій статті.
Існує легенда, що напій з'явився завдяки двом людям, які навіть не були знайомі. Одного разу в кав'ярні офіціант запропонував молодому чоловікові присісти за столик до дівчини, оскільки в барі не було вільних місць. Він так захопився жінкою, що не помітив, як у його напій упали зерна кави. Потім туди потрапила іскра від сигари, яку він прикурював, і алкоголь спалахнув.
Ще одна легенда говорить про те, що самбука є результатом помилки одного італійця. Виготовивши анісову настоянку, він залишив її під кущем бузини. У напій потрапили ягоди, і чоловік подумав, що вони зіпсували алкоголь. Він не вилив його, а використав на весіллі рідної доньки, коли гостям не вистачило спиртного. Відтоді Самбука популярна в усьому світі. Існує думка, що її назва походить від латинської мови та в перекладі означає бузина. Що з цього правда — невідомо.
Спосіб приготування самбуки зберігається в секреті, у кожного виробника свій рецепт. У результаті цього змінюється міцність алкоголю, вона варіюється в межах 38–40%. Пшеничний спирт розбавляється, додається зірчастий аніс і прянощі. Також до складу можуть входити коріння, трави, екстракти квітів і фруктів.
Самбука — доволі калорійний напій: 240 ккал на 100 мл, тому вона стоїть на одній лінії з коньяком і горілкою. Зберігати її можна від 1 до 5 років (у запечатаній пляшці). Якщо ємність з алкоголем розкрита, то термін придатності знижується до 4 місяців.
Полиці із самбукою завжди виділяються на тлі інших видів алкоголю, оскільки напій представлений у різних варіаціях:
Найчастіше самбука продається в класичному вигляді, лише преміальні марки випускають алкоголь незвичайних відтінків. Щоб оцінити багатогранність цього напою, достатньо замовити його в маркеті алкогольних штук Маудау.
Напій можна зустріти в будь-яких барах і нічних клубах. Там він зазвичай подається в палаючому вигляді. Алкоголь поміщають або у вузьку чарку, або під час його подачі використовуються два келихи для коньяку. Але способів вживання кілька:
Останньому варіанту надають перевагу італійці. Вони вважають, що підпалювати самбуку не варто. Замість цього вони подають її в невеликій чарці з додаванням трьох зерен. Вони символізують щастя, багатство і здоров'я. В Італії напій п'ють залпом, після чого розжовують каву.