«П’ятниця» буде, коли з’явиться привід для свята. Як з’явилося «Радіо українських доріг»

Програмна директорка Ганна Свірідова та директор Антон Озадовський — про нову радіостанцію, що працює на частотах «Радіо П’ятниця».«П’ятниця» буде, коли з’явиться привід для свята. Як з’явилося «Радіо українських доріг»

28 березня в Україні почало мовити «Радіо українських доріг». Це переформатоване «Радіо П’ятниця», одна з найбільших українських радіомереж. Розважальна радіостанція з початком великої війни відмовилась від музики та розваг і почала транслювати спільний телемарафон, а тепер хоче підтримати й мотивувати людей у країні, яка захищає свою незалежність. А також інформувати людей про важливі події та допомагати їм відновити нормальне життя настільки, наскільки це можливо під час війни.

Ганна Свірідова за фахом — викладачка гри на фортепіано й диригента хору. Радійну кар’єру почала на криворізькому «Радіо Хвиля» в кінці дев’яностих. Десять років тому була ведучою й програмною директоркою «Русского радио», а донедавна працювала на такій самій посаді та на «Радіо П’ятниця». Також працювала на телешоу каналів СТБ, «Україна» та «Інтер», була ведучою на старті програми «Неймовірна правда про зірок» СТБ та зіркового токшоу «Викриття. Післямова» каналу Live. Зараз Ганна — продюсерка і програмна директорка нового «Радіо українських доріг». Разом з директором радіостанції Антоном Озадовським Ганна розповіла «Детектору медіа» про формат та цілі нової радіостанції.

Ганна Свірідова: «Радіо П’ятниця» від початку створювалось як радіо-свято, яке несе позитив і веселощі. Але після 24 лютого святкувати не на часі. Спочатку ми ретранслювали марафон «Єдині новини», а тоді вирішили переформатуватись у радіостанцію, актуальну під час війни, змінивши святковий вектор на мотиваційний. Доречна та найкраща музика, правдиві новини та корисна інформація для кожного українця. І віра в перемогу.

Звісно, ми розраховуємо на популярність «Радіо П’ятниця» і на впізнаваність його частот. У мирний час у нас працювали 53 передавачі, але війна внесла свої корективи. Поки що ми не можемо мовити на окупованих територіях. Щодня ситуація може змінюватись, але це все одно велике покриття і гарна можливість достукатись до якомога більшої аудиторії. Окрім ефіру, мовимо на сайті «Радіо П’ятниця», на radioclub.ua, у мобільних додатках, де є потік «Радіо П’ятниця». Тож нас зможуть слухати й ті, хто мусив виїхати за кордон.

 

— Анно, чому саме «Радіо українських доріг»?

 

— Дороги — це артерії, які з’єднують усю Україну. Країна зараз об’єднана як ніколи, і наш слоган — «Усі дороги до перемоги». Ми дуже хочемо, щоб музика, яку ми обираємо для ефіру, надихала та підтримувала бойовий дух. Ми довго радилися, наскільки такі драйвові настрої доречні, адже частина людей в Україні майже весь час живе у бомбосховищах. І все це ми склали в єдину емоційну концепцію.

 

— Які програми будуть в ефірі?

 

— Зараз у нас затверджені музична концепція, гасла, новини, які виходитимуть кожні пів години. Протягом тижня запустимо інформаційні програми на соціальні теми — нагальні проблеми українців та способи їх розв’язання. Будуть і програми, що надихатимуть; про підтримку України з боку українських і світових зірок шоубізнесу. Щодня виходитиме музично-мотиваційний проєкт ведучого і продюсера Павла Шилька (діджея Паші). Також уже найближчим часом виходитиме радіоверсія програми «Байрактар-ньюз» від студії «Квартал 95».

 

— Яка команда працює над оновленим радіо?

 

— Жека, [12.04.2022 11:17] Загалом близько двадцяти людей: ведучі, креативна група, маркетинг. Так сталося, що ми всі в різних країнах. Я — в Австрії, хтось у Франції та Польщі, хтось лишився в Україні. Добре, що епідемія коронавірусної хвороби навчила нас працювати віддалено.

 

— Як аудиторія «Радіо П’ятниця» відреагувала на переформатування?

 

— За сьогодні я отримала лише одне повідомлення із запитанням «а що, тепер не буде “Радіо П’ятниця”?» І відповіла, що воно буде, коли буде привід святкувати й веселитися. Чимало колег із музичної індустрії підтримали нашу ініціативу, деякі з них долучаються безкоштовно. Ми намагаємось робити формат масовим і не ставити жанрових рамок: головне — актуальна емоційна складова і, звісно, хітовість.

— Антоне, як швидко вдалося переформатувати радіостанцію?

 

Антон Озадовський: Загалом процес переходу тривав два тижні. За цей час ми узгодили тимчасову зміну концепції в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. З наповненням ефіру, брендингом, редакторською роботою впорались доволі швидко.

 

— Чи маєте ви змогу вести мовлення з безпечних локацій?

 

— На жаль, зараз немає повністю безпечних локацій. Але ми намагаємось робити так, аби члени нашої команди працювали з безпечного місця: людське життя — головний пріоритет. Є ті, хто працює в столиці, є ті, хто в інших областях або виїхали закордон. Ганна Свірідова завжди на зв’язку з творчою командою. Над ефіром працюють редакторська група, інформаційний відділ, технічний відділ, маркетологи, музичний відділ, продакшн. Операційна команда «Радіо П’ятниці» працює у повному складі.

 

— Мовлення у ситуативно обраному форматі — це, напевно, великі фінансові ризики…

 

— Із 24 лютого в Україні не існує рекламного ринку. Формат, який ми обрали, зумовлений не бізнес-процесами, а покликом серця й потребою дати відповідь на виклики сьогодення. Але ми віримо, що зможемо бути корисними не тільки слухачам, а й бізнес-партнерам. Ведемо переговори, виплачуємо зарплати й податки. Закликаємо всіх наших партнерів-рекламодавців ставати поруч, працювати та підіймати економіку країни. Розумію, що це складно, а деколи й взагалі неможливо, але маємо зараз робити нереальні речі.

 

— Як вам вдається в такій ситуації фінансувати радіостанцію?

 

— Поки що покладаємось на допомогу інвестора («Радіо П’ятниця» з 2020 року належить Денису Козлітіну — ДМ). Ще до початку великої війни ми зібрали гроші на розвиток мережі та нові радіобренди, які зараз ідуть на підтримку працездатності підприємства. Ми намагаємось оптимізувати витрати. Але у будь-якому форматі слухач повинен отримувати якісний контент, а рекламодавець — віддачу від рекламних кампаній.

 

— Про який порядок витрат ідеться?

 

— Близько півтора мільйона гривень на місяць. Щойно рекламний ринок стартує, ми зможемо їх компенсувати. Звісно, сподіваємось на допомогу від держави, але ми її ще не отримували.

 

— Антоне, що вас зараз мотивує і надихає на працю?

 

— Ми живемо в дуже складних обставинах. Кожен має свої трагедії. Думаю, що в кожного українця кожен ранок починається з новин із фронту. Від трагічних новин холоне кров; та за ними приходять добрі звістки. Я чітко розумію, що зараз кожен повинен на своєму місці робити найкраще те, що він вміє, щоб приносити користь Україні. Нас тішить, що ми виконуємо суспільно значущу роботу, що наш слухач із нами, а бізнес-партнери відбудовують і поновлюють свій бізнес і, сподіваюся, скоро повернуться до нас.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист