Не 8 і не 9: вчені назвали годину, о котрій найкраще починати свій робочий день

Науковці з’ясували, шо близько 70% людей починають робочий день раніше, ніж потрібно для нормального відпочинку і максимальної ефективності праці.

Ті, хто починають працювати о 8 ранку, заздрять тим, хто йде на роботу о 9-й. А насправді найоптимальніший варіант початку робочого дня, кажуть вчені, о 10-й.

Все залежить від біологічного годинника людини. У кожного він свій – хтось просинається о 6 ранку, відчуває приплив енергії і готовий зрушити гори. А хтось у цей час не розуміє, хто він, де він і намагається поставити чайник в холодильник – замість плити.  

Висновки вчених базуються на тривалих серйозних дослідженнях. Професор хронобіології з Інституту медичної психології при Університеті Людвіга-Максиміліана в Мюнхені провів експеримент на автомобільному гіганті  Volkswagen та на сталеливарному заводі ThyssenKrup у Німеччині.

Співробітникам дозволили працювати за графіком відповідно до їхнього внутрішнього годинника – «жайворонки» виходили на ранкову зміну, «сови» – на вечірню.  Результати показали, що вони працювали набагато ефективніше, аніж раніше. Окрім того, менше втомлювалися і швидше відновлювали сили.

Теорію про біологічний годинник перевірив і вчений з Інституту охорони здоров'я при Орегонському університеті Райан Олсон. Він проводив експеримент у міжнародній IT-компанії, де навіть вночі потрібно було підтримувати зв’язок з клієнтами та колегами з інших країн.

Впродовж року співробітники мали змогу працювати за гнучким, найбільш прийнятним для них графіком. Більше того – їм дозволялося протягом робочого дня відлучатися на короткий час, щоб залагодити особисті справи. Але за умови, що виконуватимуть необхідний обсяг роботи і дотримуватимуться дедлайнів. 

Зміни у роботі компанії виявилися настілки ефективними, що керівництво вирішило працювати таким чином і надалі.  

«Існує стереотип: ранні пташки – більш працьовиті та старанні. А ті, хто приходить на роботу пізніше, – ледарі. Але починати робочий день о 8-й ранку абсолютно не раціонально. Циркадні ритми контролюються біологією, а не традиціями суспільства», – вважає професор Пол Келлі з Інституту сну та циркадної нейрофізіології при Оксфордському університеті.  

Що буде, якщо йти проти своєї природи? Хронічне недосипання. Воно впливає на здатність зосередитися, пам’ять, якість роботи та ефективність. Також може спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям, серед яких – ожиріння, діабет, стрес та тривожні стани.

Ідеальний робочий день, на думку вчених, має починатися не раніше 10.00. Звичайно, не всі роботодавці погодяться на таке. Але в умовах дистанційно роботи вирішити це питання набагато легше.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист