Найгірші продукти для здоров’я печінки

Якщо викреслити ці продукти зі свого раціону, печінка буде працювати ефективніше.

Вчені підрахували: за одну хвилину у печінці людини може відбуватися близько 20 млн хімічних процесів. Попри те, що вона має здатність до самовідновлення, витримувати таке колосальне навантаження дуже важко.

Щоб функціонувала належним чином, ми повинні її допомогти – захистити від шкідливих речовин, які вживаємо з їжею. Деякі продукти харчування містять небезпечні сполуки, що можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю печінки.

Найпростіший спосіб покращити здоров’я печінки – виключити зі свого раціону три види продуктів, вважає експерт з кето-дієти доктор Ерік Берг. Більшість людей вживає їх щодня і не підозрює, наскільки вони шкідливі.

Синтетичний цукор

Його більшість дієтологів вважає найбільшим ворогом печінки. Особливо кукурудзяний  та глюкозний сиропи, які є в багатьох магазинних смаколиках та перероблених продуктах. Синтетичний цукор досить калорійний, містить фруктозу, за переробку якої відповідає печінка. Якщо фруктози багато, вона трансформується в жир. Печінка не витримує такого навантаження і накопичує його. А в результаті втрачає здатність у повній мірі виконувати свої функції.

Синтетичний крохмаль

Модифікований картопляний та кукурудзяний крохмаль і мальтодекстрин – ще одні серйозні вороги печінки. Вони часто використовуються в оброблених харчових продуктах і можуть серйозно пошкодити життєво необхідний орган.

Ненасичені жири

Особливу увагу варто приділити омега-6 жирним кислотам (містяться в соняшниковій, кукурудзяній, соєвій олії, в олії з гарбузового насіння тощо). Вони мають високий рівень лінолевої кислоти, яка призводить до запалення і шкодить печінки. Наприклад, кукурудзяна олія містить аж 56,6% лінолевої кислоти, тоді як сало – всього 0,7%.

Вас це може зацікавити: Відновлюємо печінку після свят: 7 порад від гастроентеролога

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист