На удачу й на добру дорогу: які народні прикмети допоможуть організувати безпечну та успішну поїздку

Так повелося з давніх давен: вирушаючи в путь, люди сідають «на доріжку». Але це не  єдиний ритуал, який, за народними повір’ями, може захистити від проблем під час поїздки і зробити дорогу комфортною. У наших пращурів було багато прикмет на цю тему. Можливо, якісь стануть у нагоді й нам.

● Якщо перед виходом з дому побризкати поріг водою, з’являється щось схоже на захисний бар’єр або щит, який прикриє в дорозі від всіляких негараздів.

● Якщо хтось з членів сім’є вирушив у дорогу, відразу після цього не варто підмітати в оселі чи мити підлогу. Так можна «замести сліди», і мандрівник більше не  повернеться.

● Перед дорогою не слід розкривати стороннім людям свої плани, розповідати, куди саме вирушаєш і чому – можуть позаздрити й зурочити.

●  У далеку путь краще їхати з самого рання. Світанок – найкращий час для вдалих поїздок.

● Дощ в дорогу – гарний знак: значить, вона буде вдалою і радісною. Бо вода змиє всі неприємності.

● Якщо двічі чхнути перед дорогою, буде вам щастя. Ну й, звісно, скатертиною доріжка.

● Не можна мити головою перед дорогою. Існує повір’я, що у волоссі зосереджена життєва енергія. Тож вимивати її перед поїздкою – не надто вдале рішення: дорога видасться важкою. 

● Якщо щось забули, не можна повертатися додому – навіть якщо йдете за хлібом. Що вже казати, якщо попереду багато-багато кілометрів.

● Не можна шити перед поїздкою – інакше зашиєте свою дорогу й ту справу, яка на вас там чекає.

● Перед далекою дорогою потрібно потриматися за кут столу. Стіл у наших пращурів вважався символом будинку. Тож торкаючись, ви ніби тримаєтесь за нього – щоб повернутися. А заодно отримуєте благословення на щасливу дорогу.

● Цвяхи на дорозі (та інші гострі предмети) обходьте стороною. А краще, аби вони вам не траплялися на очі взагалі. Адже вказують на неприємності.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист