Хтось додає до кави цукор, хтось – вершки, кардамон, корицю або навіть перець. А дехто змушений пити її з сіллю. Розповідаємо, для чого це потрібно робити.
Виявляється, дрібка солі здатна поліпшити смак напою. Але не варто додавати її до будь-якої кави. Йдеться тільки про ту, яка гірчить.
Як правило, це стосується робусти – міцнішого і більш гіркого сорту кави, ніж арабіка. Дехто не може пити її в чистому вигляді, тому часто виробники кави змішують ці два сорти у співвідношенні 1:1. Ви можете купити мелену каву або в зернах, не поцікавившись, який це сорт. І отримати неприємний сюрприз.
Також гіркуватий присмак мають пересмажені зерна.
Щоб не викидати каву, яка вам не до душі, до неї можна щоразу додавати дрібку солі. Цікаво, що вона нейтралізує гіркоту набагато краще, ніж цукор – це довели, зокрема, наукові дослідження.
Як таке може бути? Вчені пояснюють це тим, що смакові рецептори розрізняють чотири види смаків: солодкий, солоний, гіркий та кислий.
Рецептори, що реагують на гіркоту та сіль, активізуються одночасно. Це призводить до кросмодального сприйняття відчуттів: гіркота пригнічується.
До речі, сіль так само здатна пом’якшити кислотність кави і посилити її аромат. Тому додавши декілька кристалів до напою (кількість слід регулювати на свій смак), ви тільки виграєте.
Вас це може зацікавити: Без цукру і калорій: яку приправу додати до кави, аби вона стала солодшою