Пити чи не пити: з якого віку можна давати каву дітям

У дорослих кава асоціюється з припливом енергії. Вона підвищує швидкість реакції,

стимулює мозкову діяльність і навіть покращує настрій. Цим ми завдячуємо кофеїну, який збуджує нервову систему. І саме це зупиняє маму чи тата, коли дитина просить «спробувати ковточок» або «налити трохи в чашку».

Чому не варто поспішати

Лікарі вважають, що для дитячого організму з нестійкою нервовою системою кава – надто сильний енергетик, який може викликати гіперзбудливість та проблеми зі сном. Також кава дає навантаження на серцево-судинну та гормональну системи. Звичайно, цього не станеться після кількох ковтків. Але якщо пити її регулярно, наслідки не забаряться.

Не варто забувати й про те, що кава має сечогінний ефект. Він досить слабо виражений у дорослих, в дітей – набагато сильніше. Не проблема, що чадо бігатиме в туалет. А от вимивання таким чином з організму кальцію допустити не можна. 

Коли знімаємо табу

Фахівці схиляються до думки, що до 5 років дітям кава категорично протипоказана.

Після 5 років можна зрідка давати по ковточку. Але не більше – нервова система ще не готова до такого потрясіння.

У період з 11 до 15 років кава знову повинна стати табу. У дитини відбувається гормональний сплеск, серце й нервова система і без кофеїну витримують величезне навантаження.

Тільки після 15 років кава може стати частиною раціону підлітка. Але не більше 100 мл на день.

Ознаки передозування кавою

Не завжди батьки можуть прослідкувати, чи займаються діти, як вони харчуються. Тому передозування кавою може стати цілком реальною проблемою. Його розпізнати можна за такими ознаками:

● прискорене серцебиття;

● підвищений тиск;

● почуття тривожності;

● зміни у психічному стані;

● безсоння;

● залежність від кофеїну.

Надлишок кофеїну може спровокувати розлад травлення та зниження когнітивних функцій. Тому допустити цього не можна. Якщо вже ваша дитина просить каву, запропонуйте альтернативний напій – какао з молоком, гарячий шоколад чи, в крайньому разі, каву без кофеїну.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист