Спонтанні «по 50» або келих вина закусують тим, що було під рукою. Але якщо є вибір або ж ви ще тільки плануєте вечірку, краще зробити все за правилами. Адже деякі страви і напої зовсім не поєднуються.
ВИНО
Всі це знають: біле – до риби, червоне – до м'яса. Але тут є нюанси. Принцип такий: чим смак і аромат вина витонченіший, тим нейтральнішою за смаком і ніжнішою повинна бути закуска. Для каберне совіньйон чи мерло чудово підійде щось ситне і пікантне. Скажімо, каре ягняти, приправлене спеціями та соусом. А смак совіньйон блан краще підкреслить риба.
Має значення і текстура страви. З терпкими винами краще смакуватиме яловичий стейк. Вина з кислинкою гарно доповнить тушкована телятина.
Дами для вина вибирають легку закуску – фрукти (залежить від вподобань) та сири:
Піно нуар – брі та камамбер;
Піно грі, кьянті – моцарелла, фета
Шардоне – чеддер і гауда
ІГРИСТЕ ВИНО
Чудову компанію брюту та напівсухому складуть курка в різному вигляді, риба, морепродукти.
Напівсолодке можна закусувати десертами, але не надто солодкими – вони зіпсують смак вина.
ПИВО
Чіпси, таранка, копчений сир і солоні горішки – джентльменський набір. Але якщо хочеться відірватися по повній і не тільки напитися, а й добре поїсти, зважте на сорт обраного напою.
До пшеничного нефільтрованого ідеальна пара – баварські ковбаски, суші чи салат з морепродуктами.
До освіжаючого світлого – курка, морепродукти, сири (напівтверді), картопля фрі.
З елем гармоніює щось м'ясне – стейки, реберця, курячі крила і навіть бургери.
ГОРІЛКА
«Розбирає» на раз-два, тому для неї потрібна правильна закуска, яка не дасть швидко сп’яніти. Ідеально – сало, м'ясні нарізки, квашена капуста, холодець.
КОНЬЯК
Його взагалі не рекомендують закушувати. Але треба бути добре натренованим, щоб пити й п’яніти. Якщо не хочете вийти з гри завчасно і з соромом, налягайте на сир, тарталетки, нежирне м'ясо, фрукти та шоколад.
ВІСКІ
Цьому благородному напою складе чудову компанію сир, гриби, шинка, слабосолена риба, морепродукти, м'ясні стейки. Добре з ним поєднуються фрукти. Один нюанс: вони мають бути солодкими. Найкращий варіант – яблуко, груша, виноград.