Кухня – це те саме місце у квартирі, де все має бути продумано от і до.
Під час ремонту щось завжди йде не по плану. Доводиться міняти одні матеріали на інші, від чогось відмовлятися, на чомусь економить. Або навпаки – купити кахель за космічну ціну, бо «однак один раз живемо».
У цьому дурдомі дуже важливо не допустити фатальних помилок на кухні. Ось найпоширеніші з них.
НЕПРАВИЛЬНА ПІДЛОГА
Перш за все – матеріал покриття. На кухні постійно щось падає, розливається – то холодне, то окріп, бризкає у всі сторони розпечена олія… Тому на лінолеумі швидко з’являться плями, потертості та дірки. На ламінаті – подряпини і сколи. Найкращий варіант – плитка. Але вона має бути високої якості, щоб тримати удари долі. Обов’язково матова, з легкою шорсткістю – на гладкій легко послизнутися. А ще на матовій менш помітні бризки та розводи води, тож доглядати за нею простіше.
Ще одна помилка – використання білої фуги. Забруднюватися вона буде швидко й постійно, відмивати її складно. Тому навіть для сліпучо-білої плитки фугу бажано брати світло-сіру або бежеву.
ПАПЕРОВІ ШПАЛЕРИ
Як би ви не намагалися тримати стіни в чистоті, на них постійно з’являються плями незрозумілого кольору й походження. На паперових шпалерах ці сліди назавжди. Тому вибирайте миючі. Це дорожче, але воно того варте.
ФАРТУХ З НЕПРАКТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ
Дехто й досі примудряється робити фартух на кухні зі шпалер і підписує цим собі вирок. Адже кожного разу, коли на сковорідці щось смажиться, його потрібно мити. Досвідчені господині знають, що фартух має бути з плитки. І вона повинна бути максимально практичною: глянцевою, обов’язково гладенькою і не дрібною. Пористі чи рельєфні поверхні і велика кількість швів потребуватимусь постійного, досить непростого догляду.
ВСТАНОВЛЕННЯ ПЛИТИ ПОРУЧ З ХОЛОДИЛЬНИКОМ
Звісно, хочеться, щоб усе було на відстані витягнутої руки: однією помішувати борщ на плиті, а другою діставати з холодильника сметану. Але навряд чи таке сусідство влаштує агрегат для холоду. Від постійного притоку тепла він набагато швидше захоче «на пенсію», ніж ви розраховуєте.
ДЕФІЦИТ РОБОЧИХ ПОВЕРХОНЬ
Навіть на невеликій кухні можна організувати все так, щоб на робочій поверхні поміщалася не тільки дошка для нарізання. Дизайнери пропонують, наприклад, відмовитися від обіднього столика і встановити барну стійку. На ній можна і їсти, і готувати. І взагалі – це дуже стильно!
МАЛО ПОЛИЦЬ
Чим менше посуду, продуктів і різних дрібничок знаходиться на відкритих місцях, тим простіше прибирати. Якщо немає місця для зберігання, постійний безлад вам забезпечений.
МАЛО РОЗЕТОК
Ця тема взагалі 2:1: мало й не там, де треба. Простий підрахунок: холодильник, мікрохвильовка, електрочайник, кавомашина… Періодично потрібно вмикати міксер, тостер або все відразу. А ще підзаряджати телефон. Тому розеток багато не буває. Ну і, звісно, круто, коли можна міксер увімкнути на робочій поверхні, а не в протилежному кінці кухні.
ВІДСУТНІСТЬ ДВЕРЕЙ
Взагалі-то кухня без дверей – це вже майже тренд. Але варто йому піддатися, якщо всі члени сім’ї мають міцні нерви. Адже аромат котлет, смаженої печінки чи риби дістане їх у будь-якому куточку квартири. Додайте сюди шум води і торохтіння посуду під час миття – і вам точно захочеться кухню з дверима.
НЕЯКІСНА СТІЛЬНИЦЯ
Попри свою товщину вона теж досить швидко зношується. Тому не економте, купляйте з акриловим покриття. Це гірше, ніж граніт. Але краще, ніж все інше.
ПОГАНЕ ОСВІТЛЕННЯ
Це останнє, на що зважають під час ремонту. Кому потрібне те світло на кухні?! Насправді потрібне. Готувати в темряві складно. Тому окрім основного освітлення варто продумати про допоміжнє – над робочою поверхнею.