Користь вашої кави для здоров’я може відрізнятися залежно від способу її приготування та інгредієнтів.
Чорна кава в помірних кількостях може мати багато переваг для здоров’я. Зокрема, завдяки низькій калорійності і легкому засвоюванню.
Поєднання з жирним молоком або вершками, цукром та топінгами перетворює її на справжню калорійну бомбу. Така кава у значних кількостях може призвести до збільшення ваги, діабету 2 типу, хвороб серця. І вишенька на цьому «торті» – передчасне старіння.
Враховуючи всі ці нюанси, експерт з питань харчування Келлі Грей склала рейтинг найшкідливіших і найкорисніших видів кави. Цей список може засмутити прихильників напою.
Шкідлива кава
Список найшкідливіших видів кави очолює, як не дивно, гарбузовий лате. Крім кави до його складу входить гарбузове пюре, цукор, жирне молоко й спеції – кориця, ванілін, гвоздика, мускатний горіх. У паперовому стакані середнього розміру міститься 50 мг цукру – добова рекомендована норма для дорослої людини.
За ним слідує мокко. Цей вид кави також має надзвичайно високий вміст цукру та жиру. Якщо до мокко додається шоколадний сироп, він стає на порядок шкідливішим для організму.
З невеликим відривом йдуть ароматизовані латте, матча та чай латте – усі вони мають високі рейтинги за вмістом цукру, жиру та молока. Додавання інших ігредієнтів (наприклад, карамелі) робить їх одними з найшкідливіших для талії безалкогольних напоїв.
Найкорисніша кава
Список найкорисніших видів кави очолює американо.
За ним йдуть чорна кава та еспресо. Ця кава без вмісту молока міцніша за лате й мокко, тому її кількість слід контролювати. Зате вона не сприяє набору вагу і хронічним захворюванням.
«З точки зору здоров’я, 2-5 чашок цієї кави на день – цілком припустима доза. Ви можете додати трохи молока, але вибирайте знежирене або рослинну альтернативу – наприклад, несолодке мигдалеве молоко», – пояснює Келлі Грей.
Вас це може зацікавити: Кава знижує ризик серцевого нападу та інсульту, якщо пити її в конкретний час доби