З настанням холодів у нашому раціоні частіше з’являються перші страви, зокрема супи. Бо вони зігрівають. Вони смачні та ще й корисні. Але з останньою характеристикою дієтологи не згодні: корисним може бути тільки правильний суп.
Чим корисний суп
В дитинстві більшості з нас доводилося чути, що з’їсти щодня «ріденького» - це ледь не питання життя і смерті. Чому саме – ніхто не пояснював.
Насправді їсти супи щодня не обов’язково. Можна не їсти їх взагалі. Але якщо ви намагаєтесь вести здоровий спосіб життя, не варто від них відмовлятися з таких причин:
● суп швидко засвоюється організмом;
● добре вгамовує голод;
● некалорійний (якщо зварений не на жирному бульйоні);
● містить більше корисних речовин, ніж смажені чи запечені страви;
● покращує травлення;
● полегшує симптоми застуди (під час хвороби лікарі радять бульйони)
Однак корисні не всі супи. І не для всіх.
Солянка
Дієтологи ставлять її на перше місце в рейтингу найшкідливіших для здоров’я супів. Головна причина – м’ясне асорті, на якому вона готується. Смак солянки залежить від того, скільки різновидів м’ясних виробів в неї покласти. Тому господині додають все, що є: відварене м’ясо, копчене, сосиски, ковбаски…
Але ковбаси – продукт з переробленого м’яса, джерело жирів, консервантів та харчових добавок. Їх категорично не можна вживати людям з підвищеним рівнем холестерину, гіпертонією, зайвою вагою. Солоні огірки та лимон (обов’язкові інгредієнти солянки) – це вирок для людей з проблемами шлунково-кишкового траку та підшлункової. Якщо вам діагностували гастрит чи виразкові хворобу шлунку, про солянку потрібно забути.
Окрошка
Це літній суп, який чудово освіжає в спеку. Але окрошка така смачна, що дехто готує її навіть взимку (добре, що зелень можна купити в супермаркеті круглий рік). Однак зловживати нею не варто з трьох причин:
● через ковбасу. Про шкоду переробленого м’яса ми вже сказали;
● через варену картоплю. В ній високий вміст простих вуглеводів, а отже дуже швидко після окрошки захочеться їсти. Для людей із зайвою вагою і тих, хто на дієті, це небажано;
● через заправку. Квас і кефір, з яких вона готується в більшості випадків, не рекомендуються тим, хто має виразкову хворобу шлунку або високу секрецію шлунку. Не дивно, що дуже часто після окрошки виникає здуття.
Грибний суп
Чим міг завинити перед дієтологами низькокалорійний грибний суп, багатий на клітчатку і тому корисний для кишківника? Тим, що гриби – джерело погано засвоюваного білку. Також в ньому є екстрактивні речовини, які стимулюють шлункову секрецію. Тож це небажана страва для людей з діагностованою виразкою шлунку чи дванадцятипалої кишки. А маленьким дітям грибну юшку не можна однозначно.