Вівсянка вважається одним з найкращих варіантів здорового сніданку: вона корисна, смачна і надовго залишають відчуття ситості. А якщо додати фруктів та горіхів, її поживна цінність зростає ще більше. Головне, обрати правильну «начинку».
Варіанти вівсянки можуть бути різні. Вона ніколи не набридне, оскільки з нею можна безкінечно експериментувати: сьогодні додати горішки і трохи меду, завтра – ягоди, післязавтра – яблука з корицей. Але варто не переборщити з кількістю і не помилитися з варіантами топінгів.
Зокрема, дієтолог Маттіас Рідль застерігає додавати до вівсянки шоколадні дропси. Вони містять багато цукру та насичених жирів. Тим самим провокують інсулінорезистентність і знижують харчову цінність вівсянки, додаючи їй калорій. З цієї ж причини зайвими у вашому корисному сніданку будуть солодкі сиропи, варення і підсолоджувачі.
Один з найпопулярніших інгредієнтів вівсянки – фрукти. Як відомо, це джерело клітковини, яка саме зранку має зарядити організм енергією. Але не варто забувати, що вони містять і фруктозу – також цукор, який має бути перероблений та розщеплений в організмі.
За словами дієтолога, чорниця – це краще, ніж виноград, у якому фруктози набагато більше. Слід уникати манго та ананасів, в яких рівень фруктози зашкалює. Робіть свій вибір на користь ягід та яблук.
Чудовим доповненням до вівсянки стане насіння – льон, чіа, гарбузове. І горіхи – волоські горіхи, мигдаль, фундук. Усе це – джерело омега-3 жирних кислот, без яких організм не може нормально функціонувати. Але враховуючи високу калорійність цих продуктів, рекомендується додавати їх у невеликих кількостях.
Вас це може зацікавити: Дієтологиня назвала ідеальну страву на сніданок – вона найкраще знижує рівень холестерину