Вчені переконані: людина щотижня може споживати стільки пластику, що еквівалентно кредитній карті. І навіть про це не підозрює.
Пластикові вироби значно спрощують наше життя. Але чим далі, тим більше ця тема турбує вчених і лікарів. Адже дрібні частинки – мікропластик – пов’язують із виникненням запалень, респіраторними проблемами, онкологією, серцево-судинними захворюваннями, розвитком деменції і погіршенням фертильності.
Боротися з мікропластиком складно – він присутній скрізь: у воді, їжі, повітрі. Але якщо знати місця найбільшого скупчення, можна мінімізувати ризики. Що ж потрібно зробити, щоб він не потрапляв у організм?
Використовуйте натуральні тканини під час прибирання
Дослідження показали, що губки, ганчірки з мікрофібри та кухонні щітки, виготовлені зі штучних волокон, втрачають мікропластик під час їх використання. Тому для прибирання і миття посуду фахівці рекомендують використовувати вироби з натуральних тканин – бавовни або льону.
Відмовтеся від пластикових обробних дошок
Їх зручніше мити і легше чистити, ніж дерев’яні. Але придивіться уважніше до своє дошки: бачите на ній борозенки? Коли ви подрібнюєте продукти, зрізаєте з неї мікрочастинки. Дослідження Американського хімічного товариства в 2023 році показало: таким разом з їжею ми щорічно можемо споживати від 14 до 71 млн фрагментів мікропластику. Це вагомий аргумент на користь дерев’яних поверхонь.
Позбавтеся від сковорідок з антипригарним покриттям
Згідно з дослідженням, проведеним у 2022 році, одна маленька подряпина на сковороді з антипригарним тефлоновим покриттям миттєво може «викинути» у вільний доступ понад 9000 частинок мікропластику. А за час, поки на сковороді готується страва, з подряпин може вивільнитися близько 2,3 мільйона мікроскопічних шматочків пластику. Тому експерти рекомендують віддавати перевагу каструлям і сковорідкам із нержавіючої сталі, чавуну або кераміки.
Уникайте одноразових упаковок
Без них обійтися нереально. Вода, їжа – більшість продуктів у супермаркеті запакована в одноразові пластикові ємності. Але ми можемо зменшити потрапляння мікропластику в організм, якщо вдома будемо перекладати продукти і інший посуд і не розігріватимемо у пластику їжу.
Фільтруйте воду
Аналізи показують, що в європейських країнах пластикові волокна містяться у 70% зразків водопровідної води. Уникнути їх можна завдяки кип’ятінню та фільтрації – таким чином можна видалити до 90% мікропластику.
Це вас може зацікавити: Що не можна зберігати в пластикових контейнерах, щоб потім не пошкодувати