Цими вихідними в Києві завершився черговий Міжнародний форум волонтерів «Взаємодія без кордонів», який тривав два дні.

Підстав зібратися у волонтерів було більш, ніж достатньо.

Щойно минув дуже важкий рік з початку повномасштабної агресії з боку РФ.

За цей час волонтерами та благодійниками зроблено багато корисних справ, але на їх шляху чимало перешкод, тому, наразі, вони виснажені та близькі до емоційного вигоряння.

Задля вирішення цих проблем, організатори форуму «Міжнародна асоціація волонтерів, переселенців та біженців України» разом з «Українським центром міжнародного партнерства» при підтримці Благодійного фонду «Гард» Олександра Штанько, сформували ініціативну групу, яка розробила пакет заходів, спрямованих на подолання перешкод, що постали перед активістами.

Найгостріші проблеми, які озвучували учасники форуму, - це складнощі взаємодії з державними установами, недовіра, корупція, нестача ресурсів, неефективній розподіл гуманітарних вантажів, тиск з боку контролюючих органів, відсутність можливості виїзду волонтерів за кордон, складнощі співробітництва з міжнародними благодійними організаціями, недостатня грантова та юридична підтримка.

Форум відвідало чимало представників влади та державних органів. Серед спікерів були навіть делегати від Луганської, Кіровоградської та Херсонської ОВА, разом з волонтерами, які працюють зараз в самих небезпечних регіонах та на тимчасово окупованих територіях.

Але більшість учасників долучились онлайн. Cеред спікерів можна було побачити лідерів зарубіжних благодійних осередків та міжнародних організацій, це і Роман Юсуфів з Ukrainians of Calgary Association, і Данієла Ікім-Бондар з Червоного Хреста.

Найвідоміші спікери форуму:

Микола Ковальчук, виконавчий директор БФ «Дабл Ю Бі Сі Керз Юкрейн», адвокат, доктор філософії в галузі права.

Валерій Галан, меценат, творець унікального Музею становлення української нації.

Анатолій Полковніков – голова ГО «Український центр міжнародного партнерства».

Олеся Василець - депутатка Бучанської районної ради Київської області.

Тамара Недобор, керівниця гуманітарного хабу Rotary клубу Київ-Софія.

Денищенко Денис - директор департаменту міжнародної технічної допомоги інноваційного розвитку та зовнішніх відносин Луганської війсково цивільної адміністрації.

Кривчик Юлія - директор Департаменту розвитку економіки Херсонської обласної державної адміністрації.

Бєлобров Віталій - начальник управління "Офіс інвестицій та розвитку експорту" Херсонської обласної державної адміністрації.

Володимир Бондаренко - український політолог. 

Тетервак Дмитро - член адміністративно-координаційного центру Системи Міжнародної Сертифікації SIC. Керівник Центру Підтримки Підприємців.

Новикова Анна - президентка волонтерської фундації Dream Ukraine.

Катерина Єгорова – фонд Очі Армії.

Серед гостей можна було зустріти чимало медійних особистостей, таких як продюсер та радіоведучий Серж Гагарін.

Загалом серед учасників були заявлені представники різних гілок влади, більше 50 активних благодійних осередків та міжнародних організацій, в тому числі Карітас Україна, Peopleinneed, Human Rights Watch, UNCR, Світовий Конґрес Українців та UNDP.

Конкретні результати спільних дій можна було спостерігати прямо під час форуму: не можна не відзначити, що захід став ефективним інструментом нетворкінгу та формування горизонтальних зав’язків. Поки тривали виступи спікерів, спільними зусиллями було організовано декілька поставок гуманітарних вантажів та укладені домовленості про регулярну підтримку регіональних проектів.

Підсумком заходу стала підготовка звернення спільноти до Кабінету міністрів, Верховної ради та Апарату Президента з ініціативами по внесенню змін в законодавство щодо волонтерської та благодійної діяльності, введення мораторію на перевірки NGO з боку силових структур та контролюючих органів до закінчення військового стану та створення посади омбудсмена з питань благодійної та волонтерської діяльності.

Місцем проведення форуму невипадково було обрано готельний комплекс Фортеця Гетьмана, де с 24 лютого 2022 року працював один з найбільших гуманітарних хабів.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист