Зібралися порадувати родину випічкою, але в останню хвилину виявилося, що немає вершкового масла? Не варто все кидати і бігти до магазину. У вас точно є під рукою те, чим його можна без проблем замінити.
Вершкове масло робить випічку ніжною, розсипчастою і надає їй більш насиченого смаку. Але досягти такого ефекту допоможуть і інші продукти.
Вершковий сир
Якщо вам хочеться мати у випічці вершковий присмак, сміливо додавайте в тісто будь-який сир – рікотту, вершковий чи маскарпоне. З пропорціями мудрувати не потрібно: 1:1. Але є один нюанс: вершковий сир та рікотту потрібно заздалегідь відвісити в марлі, щоб зайва рідина вийшла. процідити через марлю, щоб отримати від зайвої рідини.
Рослинна олія
Підійде будь-яка олія – соняшникова, оливкова, кукурудзяна. Головне, щоб вона була рафінованою – не мала яскраво вираженого аромату. Щоб не зіпсувати рецепт, важливо взяти правильну кількість олії. Пропорція вершкового масла до олії має бути такою: 10: 8. Тобто 100 грам вершкового – це 80 грам олії.
Якщо раптом ви – любитель продукції з кокосу, і у вас є кокосова олія, вона теж згодиться.
Йогурт і сметана
Така альтернатива можлива у тому випадку, коли в рецепті прописане розтоплене вершкове масло. Пропорція 1:1. Але майте на увазі: з йогуртом борошна може знадобитися трішки більше. Йогурт має бути не будь-який. Підходить тільки натуральний грецький – без цукру і ароматизаторів.
Бананове пюре
Банани часто фігурують у випічці, але не всі знають, що його можна використовувати замість вершкового масла. Візьміть його удвічі менше, ніж масла. Просто розімніть виделкою потрібну кількість стиглого банана – і готово!
Яблучне пюре
Трохи несподівано, але для кексів, брауні чи печива – чудова заміна: завдяки яблучному пюре вони будуть вологими та ніжними. Пропорція 2:1: замість 100 г масла потрібно взяти 50 г пюре. Якщо яблука досить солодкі, кількість цукру у випічці треба зменшити.
Гарбузове пюре
З ним випічка буде надзвичайно повітряною. Ідеальне співвідношення – 1: ¾. Тобто 100 грамів масла прирівнюється до 75 грамів пюре. Але врахуйте те, що пюре трохи підфарбує тісто у жовтий колір, тому воно може бути не скрізь доречне.
Вас це може зацікавити: 5 способів відрізнити натуральне вершкове масло від підробки