Чим підгодувати часник, щоб він не жовтів

Експерти запевняють: найкраще і найдешевше «добриво» для часнику – нашатирний спирт.

Часник найчастіше саджають восени. Він проходить потужне загартування у холодний період і дає потім гарний урожай. Але буває дуже прикро, коли рослина, що пережила зиму, навесні починає раптом жовтіти.

Чому часник жовтіє

Є кілька причин пожовтіння. Це може бути недостатній полив. Або цибулева муха – шкідник, з яким потрібно боротися з допомогою фунгіцидів. 

Але найбільш поширена причина пожовтіння – нестача азоту. Цей мікроелемент має, напевно, найважливіше значення для росту та формування здорового листя рослини.

Як запобігти жовтінню

Щоб компенсувати дефіцит азоту, навесні часник потрібно обов’язково підживити. Для цього експерти радять використовувати ці два засоби.

Суміш з аміачної селітри та сульфату магнію. Селітра – джерело азоту, вона запобігає пожовтінню та висиханню листя. Магній сприяє кращому засвоєнню фосфор із ґрунту і, відповідно, розвитку кореневої системи та формуванню головок.

Щоб приготувати розчин, потрібно на 10 літрів води додати 20 г аміачної селітри та 20 г сульфату магнію і ретельно перемішати.

Нашатирний спирт. Аміак – одне з джерел азоту, що легко засвоюється. Нашатирний спирт – це 10% водний розчин аміаку. І він має певні переваги перед іншими добривами. Окрім того, що підживлює часник, відлякує цибулеву муху, знижує кислотність ґрунту (висока кислотність сповільнює поглинання рослиною поживних речовин), покращує його структуру і, як наслідок, засвоєння мікроелементів.

Щоб зробити добриво, 3 столові ложки нашатирного спирту потрібно розвести у 10 літрах води.

Як правильно підживлювати  часник

І аміачною селітрою, і розчином нашатирного спирту часник бажано поливати з лійки. Добриво повинне потрапити і на листя, і на кореневу системи.

Повторювати таку процедуру слід 2-3 рази протягом сезону.

Оптимальний час для підживлення – сухий вечір.

Але майте на увазі: підживлювати часник азотистими добривами потрібно тільки тоді, коли в цьому є потреба. Профіцит азоту може запросто «спалити» ваш урожай.

Вас це може зацікавити: Що додати в кожну лунку перед посадкою перцю, щоб збирати урожай відрами

Чим підживити полуницю, яка багато років росте на одному місці, щоб рясно вродила

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист