Чим корисна кульбаба для здоров’я і як її правильно вживати

Ця яскраво-жовта квітка, яку ми сприймаємо, як бурян, приховує цілий ряд корисних властивостей для нашого організму.

Кульбабу можна помітити всюди: на узбіччі дороги, біля тротуару, в лісі і на власному газоні. Ніякої цінності, на думку більшості людей, вона не становить, окрім сплести з неї віночок. Між тим, вона – справжня скарбниця вітамінів і мінералів. Причому в ній корисне все – гіркувате листя, квіти і коріння.

Яка користь від кульбаби

Кульбаба багата на калій, кальцій, залізо, ефірні олії, інулін, вітаміни А, С, К та антиоксиданти. Тому спектр її вплив на організм дуже широкий.

Покращує травлення. Кульбаба містить сесквітерпеновні лактони, які можуть стимулювати травлення – збільшити вироблення травних ферментів і жовчі.

Підтримує серцево-судинну систему. Завдяки своїм сечогінним властивостям виводить з організму надлишок солі і таким чином знижує артеріальний тиск. Крім того, знижує рівень поганого холестерину в крові і очищає судини. Такого ефекту кульбаба досягає за рахунок великої кількості пребіотика інуліну: він стимулює синтез ферментів, відповідальних за розщеплення жиру.

Підтримує здоров'я очей. За це відповідають біоактивні сполуки –  каротиноїди, лютеїн та зеаксантин. Вони захищають очі від оксидативного стресу, пошкоджень, спричинених ультрафіолетовим випромінюванням, вікової макулярної дегенерації та катаракти.

Знижує рівень цукру в крові. Сесквітерпенові лактони та полісахариди в кульбабі регулюють рівень цукру в крові та підвищують чутливість до інсуліну. Дослідження показало, що екстракт листя кульбаби може покращити глікемічний контроль та зменшити інсулінорезистентність.

Має сечогінний ефект. Це може бути особливо корисним для людей, які відчувають здуття живота та дискомфорт через накопичення рідини в травному тракті.

Підтримує здоров'я печінки та нирок. Корінь кульбаби містить антиоксиданти, які можуть захистити печінку від оксидативного стресу та сприяти її оптимальному функціонуванню. Дослідження, проведене в Кореї, показало, що екстракт кульбаби може запобігти пошкодженню печінки, викликаному алкоголем.

Підтримує імунну систему. Важливу роль у цьому відіграють вітаміни А, С, К та залізо. Вони захищають організм від оксидативного стресу, який може послабити імунну систему.

Покращує стан шкіри. Флавоноїди та фенольні кислоти мають антиоксидантні та протизапальні властивості і захищають шкіру від оксидативного стресу та запалення. Також вони запобігають шкірним інфекціям, пригнічуючи ріст бактерій.

Кому кульбаба протипоказана

Застережень небагато.

Вагітні жінки (кульбаба може спровокувати скорочення матки), алергіки та особи з проблемами шлунково-кишкового тракту (такі люди не застраховані від розладу шлунку та діареї).

Як вживати кульбабу

Кульбабу можна вживати різними способами.

Листя можна їсти сирим у салатах або готувати, як шпинат. Дрібно наріжте листя кульбаби, змішайте з тертою морквою та селерою, збризніть оливковою олією, приправте до смаку та за бажанням додайте трохи тертих яблук.

З квітів можна робити чай, а корінь висушити, перемолоти і… варити з нього каву.

Квіти кульбаби збирають з квітня по травень, листя – до того, як кульбаба почне цвісти, а корінь – ранньою весною або ранньою осінню.

Листя та коріння сушать у прохолодному та провітрюваному місці або в духовці при температурі 40°С.

Вас це може зацікавити: Бореться із запаленням, холестерином і закрепами: 8 причин їсти кріп щодня

Кому дієтологи радять забути про шпинат

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист