Білка в будинку: армагеддон замовляли?

Це пухнасте руде звірятко завжди викликає захоплення у дорослих і дітей. Тому в декого в голові зявляється думка: от би мати таку білочку вдома, щоб гладити її і бавитись! Завести білочку – не проблема. Головне – не пошкодувати про це потім.

Прогулянки

Білку можна купити в зоомагазині. Можливо, не в першому і не в другому. Але якщо поставити собі за мету, згодом ви станете щасливим власником пухнастої красуні. Однак майте на увазі: ваше щастя має міцні зубки. Тому будьте готові до сюрпризів і витрат.

Погризені меблі, подряпані шпалери, перекушені дроти від телевізора, комп’ютера, роутера тощо, згризена клавіша на ноутбуці – це далеко не повний перелік того, через що ви будете хапатися за серце.

Звісно, таке можливо лише в тому випадку, коли білка гулятиме по квартирі. Але це неминуче! Тримати в клітці таку активну тварину весь час неможна. Для того, щоб вона себе нормально почувала й могла вихлюпнути енергію, їй потрібно стрибати, лазити – словом, мати простір.

Ще одна причина вигулювати білку в квартирі – від її активності залежить її здоров’я. Сидячий спосіб життя призведе до ожиріння, а воно тягне за собою купу проблем.

Клітка

У білчиному будинку повинно бути місце, де вона сидітиме, гніздо, «спортзал» (всілякі гілочки й полички, по яких вона скакатиме, щоб розім’яти ноги) і – це дуже важливо, - колесо. Воно допомагатиме тварині вести здоровий спосіб життя навіть тоді, коли її зачиняють у клітці.

Аби все це вмістити, потрібні відповідні габарити «нерухомості».

Розміри клітки повинні бути не менше 80 см у ширину та довжину і 150 см у висоту.

Це досить громіздка річ, для якої потрібно мати у квартирі місце.

Їжа

У лісі білка їсть все, що може знайти. Так само вона їсть і в неволі – те, що дадуть. Манго, яблуко, полуниця, банан, груша – пропонувати можна будь-які фрукти, вона сама вибере, що їй подобається. Білка не відмовиться від пророщеного вівса, свіжого огірка та навіть пшона.

Звісно ж, найулюбленіший продукт – горішки. Давати їх краще у шкаралупі, щоб тваринка точила об них зубки.

Не можна її годувати мигдалем, арахісом, фісташками, чіпсами, шоколадом та іншими продуктами, які дієтологи не рекомендують вживати людям.  

Нюанси у вихованні

Білка – дика тварина. Її можна трохи одомашнити, але на руки вона йтиме тільки коли захоче їсти. Тож не варто плекати ілюзій, що будете бавитися з нею, як з кішкою. Принаймні, якщо не проводитимете з нею по пів дня, шансів приручити практично немає.  

А ще вона може кусатися… І робити запаси по кутках, які потрібно вчасно прибирати, щоб не заводилися таргани й інші комахи.

 Якщо після цього ви не передумали заводити білочку, можете підшукувати варіанти.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист