Статистика захворювань на рак невпинно росте. Лікарі нагадують, що шанси запобігти йому зростають, якщо регулярно вживати продукти, багаті вітамінами, клітковиною та антиоксидантами.
«Антиракова» дієта – не екзотичні продукти за всі гроші світу. Це абсолютно доступні інгредієнти, більшість з яких є у нас вдома просто зараз. Але часто ми їх ігноруємо. Між тим, пояснює доктор Нгуєн Ань Дуй Тунг із Nutrihome Nutrition Center, вони здатні покращує загальний стан здоров’я й знизити ризик захворювання на рак.
Ягоди. Вони не просто джерело вітамінів та клітковини. Ягоди червоного на фіолетового (темно-синього) кольорів потужні антиоксиданти, такі як антоціани, елагова кислота та ресвератрол. Ці сполуки допомагають зменшити запалення, захистити ДНК від пошкодження та сприяють профілактиці раку. Тому чорниця, полуниця, малина тощо повинні бути у вашому раціоні якомога частіше.
Горіхи та насіння. Мигдаль, волоські горіхи, насіння чіа та льону багаті клітковиною, корисними жирами та антиоксидантами. Вони – генератори енергії. А ще допомагають зміцнити імунну систему.
Хрестоцвіті овочі. Цвітна та брюсельська капуста, броколі містять індол-3-карбінол – сполуку з сильними протираковими властивостями. Регулярне споживання цих овочів може знизити ризик розвитку кількох видів раку (зокрема, кишечника) та допомогти відновитися після хіміотерапії.
Боби. Сочевиця, червона квасоля і чорна квасоля багаті антиоксидантами, зокрема, флавоноїдами. Білок і клітковина в бобах сприяють здоров’ю кишечника. Все разом – це комплексна протидія раку.
Цільнозернові продукти. Овес, коричневий рис, гречка, амарант, кіноа, пшоно багаті клітковиною, вітаміном Е, лігнанами та фітиновою кислотою. Ці поживні речовини підтримують травлення та тривалий час забезпечують ситість і енергію.
Листова зелень. Листова зелень насичена каротиноїдними антиоксидантами, які підвищують захист організму від раку грудей, сечового міхура та легень. Вони також містять багато клітковини та вітамінів, що сприяє відновленню після хіміотерапії.
Риба, багата омега-3. Не всі види риби містять достатню кількість омега-3 жирних кислот, які зменшують запалення та допомагають захистити організм від раку молочної залози і товстої кишки. Лосось, оселедець, тунець, скумбрія – чудове джерело високоякісного білка, який підтримує регенерацію клітин і загальний стан здоров’я.
Ферментовані продукти. Йогурт, квашена капуста, кімчі містять корисні бактерії, які покращують мікробіом кишечника, зміцнюють імунітет і захищають організм від раку.
Вас це може зацікавити: 8 небезпечних видів продуктів, які сприяють розвитку раку
Названо популярний молочний продукт, який може знизити ризик раку кишечника