Всі знають, що гранат – дуже корисний фрукт. Але якщо ви прагнете покращити своє здоров’я, спробуйте вживати не тільки соковиту червону м’якіть, а й зерна.
Зерна граната – джерело корисних речовин. Всього пів склянки (приблизно 90 г) містить таку кількість вітамінів та мінералів, які можуть підтримати організм, починаючи від здоров’я кісток та травної системи і закінчуючи імунною системою.
Давайте детальніше розглянемо, чим можуть похвалитися ці дрібні зернята.
Високий вміст антиоксидантів
Зерна граната містять потужні поліфеноли – таніни та антоціани, які борються з окисним стресом в організмі. Це означає, що вони допомагають нейтралізувати вільні радикали, які можуть призвести до різних захворювань – зокрема, серця та раку.
Антиоксиданти також відіграють важливу роль в уповільненні процесу старіння, захищаючи клітини шкіри від пошкодження та сприяючи її загальному здоров’ю.
Як показали дослідження, вони можуть знизити артеріальний тиск, рівень холестерину і запобігають накопиченню бляшок в судинах.
Протизапальні властивості
Хронічне запалення пов’язане з різними проблемами зі здоров’ям, від артриту до серцевих захворювань. Деякі дослідження свідчать, що екстракти граната можуть знизити рівень запальних цитокінів. Це робить їх чудовим доповненням до протизапальної дієти.
Також це може допомогти тим, хто страждає на ревматоїдний артрит або запальне захворювання кишечника.
Профілактика ракових захворювань
Насіння граната пройшло перевірку на роль у профілактиці раку. Вчені дійшли висновку, що сполуки в цьому насінні здані пригнічувати ріст деяких ракових клітин.
Зокрема, вони ефективні проти раку простати та молочної залози.
Крім того, антиоксиданти допомагають захистити ДНК від пошкодження, що має вирішальне значення для зниження ризику раку.
Поліпшення пам'яті і роботи мозку
Поліфенольні сполуки в зернах гранатах можуть захистити від нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера. Це робить їх чудовим вибором для тих, хто хоче підтримувати здоров’я свого мозку з віком.
Урегулювання процесів травлення
Високий вміст клітковини в гранатових зернах сприяє регулярній дефекації та запобігає закрепам. Крім того, вона діє як пребіотик, живлячи корисні бактерії у кишечнику. Це необхідно для загального здоров’я травної системи.
Додаючи гранат до страви, ви підтримуєте не тільки травну систему, а й імунну. Заодно – регулюєте настрій, оскільки робота кишечника напряму пов’язвана з діяльністю мозку.
Контроль ваги
У зернах граната мало калорій, але багато клітковини. Це робить їх ідеальними для контролю ваги. Їх природна солодкість може задовольнити тягу до цукру, водночас зберігаючи відчуття ситості. Це допоможе протистояти спокусливим десертам.
Покращення сексуального здоров'я
Дослідження показують, що гранатові зерна можуть підвищити рівень тестостерону та покращити кровотік, що позитивно впливає на лібідо та сексуальну функцію.
Чи безпечно вживати зерна граната
Це питання хвилює багатьох. Звичайно ж, зерна граната можуть мати побічні ефекти – якщо споживати надмірну кількість.
Вони можуть викликати шлунково-кишкові проблеми (нудоту, блювоту, закреп або діарею), надто знизити артеріальний тиск або призвести до закупорки кишечника.
Саме тому дієтологи наголошують: 1/2 склянки зернят на добу буде цілком достатньо!
Вас це може зацікавити: Залізний фрукт: 5 причин купити гранат