6 небезпечних продуктів, від яких вас може роздути

Це неприємне відчуття – коли здається, що ти – повітряна куля, і от-от лопнеш. Але цього можна уникнути, якщо знати, які саме продукти здатні викликати здуття.

Здуття виникає через гази, які накопичуються в животі і починають його розпирати. Зазвичай винуватцями такого дискомфорту являються продукти, що погано засвоюються. Або ж вони потрапили в наш організм у компанії з іншими продуктами, з якими несумісні. Тому потрібно слідкувати за тим, що ви їсте. Особливо якщо в меню є те, що перераховано нижче.

Капуста

Вона дуже корисна, але дуже підступна. Навіть якщо від неї не розідме, як м’яч, підвищене газоутворення гарантоване. Тож якщо у вас запланований який важливий захід, від капусти краще утриматися. Хоча дивлячись, про яку саме йдеться. Справа в тому, що здуття провокує тільки свіжа капуста. У термічно обробленій руйнується груба клітковина, яка викликає метеоризм, і вона стає безпечною.

Бобові

Репутацію бобовим псують харчові волокна – алактоолігосахариди та фруктани.  Бактерії кишечника не можуть їх швидко розщепити. Поки вони цим займаються, виділяються гази, що викликають здуття живота. Щоб уникнути такої неприємності, рекомендується замочувати бобові перед приготуванням на 18 годин.

Виноград

Напевно, ви помічали, як після винограду починає боліти живіт. Не сваріть себе за те, що переїли – просто цей фрукт  важкий для травлення. Він викликає посилене газоутворення у шлунку і провокує здуття практично завжди. Справа в тому, що виноград багатий на фруктозу. Вона вимагає для перетравлення певних ферментів, які у достатній кількості зустрічають не в багатьох людей. Окрім того, важко «переробляється» і виноградна шкірка. Тому здуття – закономірний наслідок.

Кисломолочний сир з варенням

Так, це дуже смачно. Але поєднання білкової кислої їжі та солодкого топінгу – не дуже розумне рішення. Білки розщеплюються набагато довше за варення. І поки вони «у процесі», варення починає бродити.

Газовані напої

З ними все зрозуміло: потрапляючи у шлунок, збагачені вуглеводнем напої виділяють газ. Щоправда, організм деяких щасливчиків на це ніяк не реагує.

Випічка

Бездріжжовий та цільнозерновий хліб здуття не викликає. А от хліб з пшеничного борошна, який містить цукор і дріжджі, може влаштувати сюрприз. Зрештою, що ви хотіли? Процес бродіння завжди супроводжується газоутворенням.

Раніше ми писали: Хто б міг подумати: 5 продуктів, які найбільше турбуються про наш кишечник

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист