5 популярних дієтичних добавок, які вбивають печінку

Дослідження вчених з Мічиганського університету показало: приблизно 15,6 млн дорослих у США вживали добавки, які вважаються потенційно гепатотоксичними – небезпечними для печінки.

Вчені проаналізували дані понад 9500 дорослих осіб, вивчаючи використання ними трав’яних добавок і вплив на їхнє здоров’я. І в підсумку назвали трав’яні дієтичні добавки, що становлять найбільшу  небезпеку.

Куркума або куркумін: відома своїми протизапальними властивостями, які пов’язують із випадками пошкодження печінки.

Екстракт зеленого чаю: хоча він популярний завдяки високому вмісту антиоксидантів, надмірне споживання може вплинути на функцію печінки.

Ашваганда: широко використовується для зняття стресу та підвищення енергії, але може призвести до запалення печінки.

Гарцинія камбоджійська: рекламується для схуднення – знижує апетит і скорочує об’єм шлунку. Однак її звинувачують у гепатотоксичності.

Дріжджі з червоного рису: використовуються для зниження рівня холестерину, проте деякі їх сполуки можуть бути токсичними для печінки.

Незважаючи на поширену думку про те, що трав’яні добавки безпечні через своє «природне» походження, дані показують: їх варто суворо контролювати. Адже часто споживачі не усвідомлюють ризиків, пов’язаних з тим, що вживають.

Внаслідок прийому трав’яних добавок люди отримують настільки серйозні ураження печінки, що врятувати може тільки термінова трансплантація цього органу.

Науковці наголошують: слід пам'ятати про те, що «натуральний» продукт не означає «нешкідливий».

Перш ніж приймати будь-яку трав’яну добавку, важливо проконсультуватися з лікарем.

Це особливо важливо, якщо ви вже приймаєте ліки: рослинні препарати можуть взаємодіяти з ними, погіршуючи стан вашого здоров’я.

Вас це може зацікавити: 7 дієтичних добавок, які можуть пошкодити шлунок

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист