Не викидайте протерміновані спеції: 3 круті способи використати їх не за призначенням

Якщо ви виявили у своїх запасниках спеції, в яких закінчився термін придатності, не поспішайте їх викидати. Їм можна знайти застосування.

Термін придатності є абсолютно у всіх продуктів. У одних він – шість місяців, у інших шість років чи навіть більше. Спеції – не виключення з правила. Перець, кориця, лавровий лист та інші приправи з часом втрачають свої смакові властивості. До того ж в них можуть заводитися мікроорганізми, які не варто вживати.

Якщо після ревізії ви виявили спеції, якими вже не будете приправляти страви, не викидайте. Вони ще можуть послужити – тільки вже не на кухні.

Відлякувати комах від оселі

Є шкідники, які із задоволенням їдять гострий червоний перець. Однак більшість комах не переносить запахів спецій. На цьому можна зіграти – розкласти пакетики з протермінованими приправами саме там, де набридливі комахи найчастіше з’являються. Ось кому не до вподоби найпопулярніші з них:

● лавровий лист – комарі, таргани, міль;

● чорний перець – міль, павуки;

● кориця – міль, таргани, павуки, плодові мушки, оси, комарі, постільні клопи.

Захищати рослини від шкідників

Напевно, в цьому плані найбільш популярна кориця. Це органічний засіб боротьби з пліснявою, яка з’являється у горщиках з кімнатними рослинами. Досить  змішати невелику кількість з теплою водою і збризкувати раз на тиждень уражену ділянку. Окрім того, ця спеція – ефективний спосіб позбавитися мурах та тлі, які атакують дерева та рослини. Щоб відлякати їх, досить насипати поряд кориці. А ще кориця – антисептик, який використовують під час пересадки рослин, якщо підрізається коріння (його просто посипають нею). І добриво для кімнатних рослин.

Розчин води з куркумою дозволить позбавитися від шкідників кімнатних квітів – тлі та мошок і сприяє утворенню міцної кореневої системи. 

А от для стимуляції росту рослин і відлякування комах на стовбурах і в ґрунті поряд з ними розсипають розмарин або подрібнений лавровий лист.

Освіжити килим

Килими, особливо з довгим ворсом, дуже вбирають запахи. Тому пахнуть усім одночасно – і борщем, який розлила дитина, і пилом, і котовими «мітками». Випрати таке покриття дуже складно, хімчистка коштує дорого. Набагато простіше зробити дезінфекцію з допомогою спецій – мускатного горіха, кориці, лаванди, розмарину чи чебрецю.  Будь-яку з них змішайте з содою і посипте килим. За 15 хвилин зберіть суміш пилососом. Сторонні запахи зникнуть з покриття.

Вас це може зацікавити: Небезпечний тренд: в Америці діти нюхають популярну спецію, щоб отримати кайф

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист