9 правил довгожителів, які допоможуть жити довше і вам

Дотримання принципів правильного харчування і заняття спортом дозволяє краще виглядати і почувати себе. Але для того, щоб стати довгожителем, цього замало. Гарна новина – вчені вже зясували, на чому саме слід зосередитися. 

Згідно з дослідженнями, щоб покращити свої шанси дожити до 100 років, слід ще в молодому віці дотримуватися набору правил, відомих як «Дев’ять сил».

Більше рухатися

Сидіти 8 годин за столом, а потім годину інтенсивно потренуватися в залі (та й то не щодня) – неправильне уявлення про здоровий спосіб життя. Звісно, це краще, ніж взагалі не займатися спортом. Але недостатньо для того, щоб метаболізм запрацював на повну силу, м’язи були в тонусі і в організмі правильно відбувалися всі процеси. Фахівці переконані, що корисніше рухатися хай і небагато, але часто – робити 3-5-хвилинні перерви для нескладних вправ. Наприклад, піднімання рук та ніг можна виконувати прямо за робочим столом, якщо поряд нікого немає. І пам’ятайте: ваш фітнес браслет щодня повинен показувати не менше 4000 кроків.

Не допускати стресу

Стрес нас руйнує. Однак уникнути його неможливо. Тому якщо помітили, що напруга в тілі зростає, психологи рекомендують практикувати дихальну гімнастику. Зробіть глибокий вдих, затримайте повітря на кілька секунд і повільно видихніть через ніс. Робити це можна буквально будь-де, причому ніхто нічого не помітить.

Поставити сімю на перше місце

Як показують дослідження, ті, хто доживають до 100 років, мають хороші стосунки зі своїми батьками та дітьми і проводять з ними багато часу. І це не дивно: родина – місце сили і позитивних емоцій (звичайно, за умови, що в ній здорові стосунки).

Мати близьких друзів

Романтичні зв’язки та дружба мають надзвичайну силу. Позитивні соціальні взаємодії підвищують в організмі рівень окситоцину – так званого «гормону кохання», який сприяє гарному настрою. 

Випивати з друзями

Алкоголь шкодить здоров’ю – всі про це пам’ятають. Але келих вина вряди-годи у приємній компанії на здоров’я не вплине. А от на настрій – дуже позитивно. Вчені вважають, що для довгожителів  вживання алкоголю має соціальний контекст. Стосунки з людьми, з якими почуваєте себе комфортно, сприяють емоційному благополуччю.

Вживати переважно рослинну їжу

Дослідження показали: люди, які харчуються переважно рослинною їжею (особливо продуктами з високим вмістом білка – м’ясом та бобовими), живуть довше. Якщо вам більше подобається м’ясо, експерти рекомендують з’їдати порцію не більше 100 грамів.

Не наїдатися пізно ввечері

Довгожителі вживають найситнішу їжу вдень. Чим ближче до вечора, тим меншими і калорійнішими стають їхні порції. Загалом вони сповідують так зване правило «80%»:  припиняють їсти, коли ситі на 80%.

Мати віру або місце для реалізації свого потенціалу

Згідно з дослідженнями, ті, хто відвідує релігійну службу чотири рази на місяць, живуть у середньому на 14 років довше. Невіруючій людині варто знайти місце, де зможе себе проявити. Можливо, це театральна студія, майстерня живопису чи команда клубу «Що? Де? Коли?».

Мати мету в житті

Науковці з’ясували, що наявність мети може збільшити тривалість життя в середньому на сім років.

Вас це може зацікавити: Вчені назвали види спорту, які найбільше подовжують тривалість життя: вас здивує цей список

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист