Жовта, біла, червона і шалот: яка цибуля більш гірка і корисніша для здоров’я

Чи є насправді помітна різниця між сортами цибулі, окрім їхньої форми та кольору? Нутріціологи і кухарі вважають, що є: від правильного вибраної залежить не тільки смак страви, а певною мірою і здоровя.

Цибуля – інгредієнт ледь не кожної несолодкої страви, тому в домі має бути завжди. Яку вибрати в супермаркеті, де цей овоч в асортименті? Залежить від того, що плануєте готувати, і від ваших смакових уподобань.

Жовта цибуля

Використовується найчастіше. Має найбільш виражений смак (гіркий). Найкраще карамелізується. Вона універсальна – вписується в будь-яку страву, де доречна цибуля.

Її можна готувати будь-яким способом: варити, смажити, запікати, робити з неї чіпси. У всіх варіантах чудово себе проявляє.

Містить майже в 10 разів більше антиоксидантів, ніж інші види цибулі.

Червона цибуля

Дуже соковита. Гостре відчуття з’являється не відразу, а лише після того, як ковтаєте шматочок. Ідеально підходить для оформлення страв – додає їм візуальної яскравості.

Смакує в салатах, соусах або маринована в оцтовому розчині. Під час термічної обробки фіолетовий колір змінюється на більш приглушений, тому краще її не нагрівати.

Червона цибуля багата на антиоксиданти, серед яких кверцетин, що надає овочу яскравий відтінок. Також містить велику кількість вітаміну C (більше, ніж у білій та жовтій цибулі), тому можна вживати для профілактики ГРВІ.

Біла цибуля

У неї набагато м’якший смак, ніж у жовтої: солодкуватий фруктовий на початку, який змінюється трохи гіркуватим і терпким відтінком гостроти. Менш хрумка, ніж червона та жовта цибуля, і більш жорстка та волокниста.

Може бути вдалим сирим доповненням до соусів для гамбургерів, чудово підходить для класичного цибулевого супу, гуакамоле, сальси.

Шалот

Має приємний колір, більш тонкий, вишуканий смак практично без гіркоти та їдкості і чудовий аромат.

Смакує в пирогах (зокрема, з цибулевою начинкою),  перших стравах, в соусах, з м'ясними та рибними стравами. Його можна додавати в маринади,  заправки для салатів. А якщо обсмажити до м'якості, навіть подавати у вигляді гарніру.

В принципі, ці види цибулі взаємозамінні – особливо якщо жовта в господарстві  закінчилася. Принаймні страву вони не зіпсують. Але за смаковими якостями ваш салат з білою цибулею точно програє, якщо ви звикли класти в нього червону.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист