Забудете про безсоння: вчені знайшли спосіб, як заснути за 10 хвилин

Якщо вже перепробували всі відомі способи заснути, але однак нічого не виходить, психологи рекомендують спробувати метод когнітивного перетасовування. 

Чому не варто змушувати себе заснути

Причини безсоння можуть буть різними. Але його суть полягає завжди в тому, що в той момент, коли мозок повинен відпочивати й перезавантажуватися, він не може зупинитися. Просто продовжує працювати: прокручує в пам’яті все, що сталося впродовж дня, шукає рішення, відпрацьовує ситуації, будує плани.

Насильно змушувати його заснути – марна справа. Навіть коли нарешті заснете, абсолютно змучені, вранці встанете втомленими і розбитими. Тому що такий сон буде поверховим, з якимось чудернацькими сновидіннями із серії «не налазить на голову», які йдуть один за одним.

Оскільки вимкнути розумовий процес не можливо, вчені радять його обдурити, скориставшись методом когнітивного перетасування.

Що таке когнітивне перетасовування

Це техніка полегшення засинання за допомогою візуалізації образів.

Розробив її  канадський вчений Люк П. Бодуен. Її суть полягає у повторенні випадкових слів і підкріпленні їх візуалізацією картинок. Мозок не встигає на них сконцентруватися, розслабляється і дозволяє людині заснути.

Як це працює

Отже, ви вже підготувалися до сну, але його немає й близько? На кожну букву абетки згадайте по два-три слова. Це повинно бути перше, що спадає на думку. Але важлива умова: слова повинні бути емоційно нейтральними – без негативу. І так – до кінця абетки.

Можна піти іншим шляхом. Взяти будь-яке слово (скажімо, «весна») і згадувати три-чотири слова на кожну його букву. Закінчили з «весною» – переходьте до «України», «моря» чи «дружби».  

Кожне слово слід підкріпити візуалізацією – уявити якусь картинку, не обов’язково занадто детальну. Наприклад:

● книга. Уявляєте собі улюблений роман на журнальному столику;

● кран. Уявляєте, як миєте руки;

● ковдра. Уявляєте, як вкриваєтесь нею і вам стає тепло.

Оскільки мозок не вміє займатися безглуздою діяльністю, завдяки таким вправам вимикає думки. За 10-15 хвилин він зазвичай заспокоюється. І вдається заснути.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист