З коханою людиною чи окремо: вчені з’ясували, коли заняття спортом набагато ефективніші

Фахівці з Наньянського технологічного університету в Сінгапурі виявили, що до спортзалу разом зі своїм партнером краще не ходити.

Як проходив експеримент

Любите влаштувати пробіжку разом з коханою людиною? Ходите до однієї й тієї ж тренажерної зали на один і той же час і намагаєтесь бути якнайближче одне до одного? Вітаємо: ви зробили неправильний вибір! Якби не трималися купи, вже мали б набагато кращі результати.

Щоб довести це, вчені з Сінгапуру провели експеримент, в якому було задіяно 120 подружніх пар, які тренувалися впродовж 12 тижнів. Їх розділили на дві групи: одна займалася спортом разом зі своїм партнером, в іншій партнерів розділили. Усі вони носили фітнес-трекери, які записували інформацію про сон і їхні активності – пульс, кількість зроблених кроків, пройдену відстань, а також про спалені калорії.

Які висновки зробили вчені

Аналіз показав, що в тих, хто займався вправами в парі, була менша середня кількість кроків, ніж у тих, хто тренувався окремо. У середньому – 10 441 крок на день у порівнянні з 11 372 кроками. Пари, які разом займалися спортом, взагалі рідко цікавилися кількістю щоденно пройдених кроків і більше часу проводили в сидячому положенні.

Науковці пов’язують це з тим, що заняття вправами з другою половинкою призводять до зниження рівня фізичної активності.

Доктор Сапфір Лін, яка керувала дослідженням, вважає, що повсякденні звички, що вкорінилися в сімейному житті після багатьох років шлюбу, демотивують.

«Наше дослідження показує, що люди, які хочуть включити фізичні вправи у свій спосіб життя, задля ефективності мають зосередитися на зміні власного розпорядку дня. Не варто прагнути займатися спортом у парі та намагатися нав’язати зміни своєму партнеру», - пояснює доктор Лін.

Щоправда, в експерименті брали участь люди у віці 54-72 роки, в яких великий досвід спільного життя. Однак вчені вважають, що вік не надто впливає на звички. Тому їхня рекомендація для всіх без винятку: не влаштовуйте сімейних тренувань, якщо маєте на меті досягнути якогось результату, а не просто змістовно провести час з партнером.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист