Обирати фрукти за кольором здається абсолютно недоречним – набагато важливіше, які поживні речовини вони містять. Але справа в тому, що саме від кольору залежить, наскільки виноград корисний.
Зелений виноград: протиотрута
Містить вітаміни С і К, важливі для зміцнення імунної системи та здоров’я кісток.
Окрім того, в ньому менше кислот і більше пектину, який має здатність виводити токсини з організму. Завдяки цьому зелений виноград рідше за своїх «колег» викликає алергію і не провокує проблеми із травленням. Саме тому його рекомендують вживати дітям.
Зміцнює стінки кровоносних судин, запобігає формуванню тромбів та утворенню злоякісних пухлин.
Червоний виноград: поживна бомба
Має більший «послужний список». Бета-каротин, аскорбінова кислота, вітаміни K, P, B, A, мідь, бром, залізо, калій – це не все, чим він може похвалитися.
Завдяки вмісту азоту червоний виноград покращує роботу серця.
Високий вміст заліза підвищується рівень гемоглобіну.
Ресвератрол захищає клітини від окислювального стресу і гальмує ріст ракових клітин, розщеплює поганий холестерин та покращує еластичність судин.
Антиоксиданти зміцнюють імунну систему.
Синій виноград: захист серця
Має протипухлинну, протибактеріальну дію.
Містить найбільше антоціанів, що сприяють зміцненню імунітету.
Ресвератрол в його складі сприяє профілактиці хвороб серця, хворобі Альцгеймера та катаракти. Очищає судини від холестеринових бляшок і відновлює еластичність стінок судин.
Виводить з організму сіль та токсини і шлаки.
Який виноград обрати?
Все залежить від того, які саме проблеми зі здоров’ям вас турбують.
Але лікарі особливо виділяють червоний виноград, який міститься найбільше антиоксидантів, що протидіють утворенню вільних радикалів. Окрім того, в ньому майже в 10 разів більше корисних компонентів. Але щоб отримати користь від винограду у максимальному об’ємі, його слід їсти з кісточками.
Вас це може зацікавити: Як колір болгарського перцю впливає на його користь для здоров’я і смакові якості