Нирки виконують важливу роль в організмі людини – фільтрують кров. Але нездорове харчування створює навантаження на цей орган, не дозволяючи йому працювати на повну потужність.
Через безперервну роботу з фільтрації крові нирки називають другим серцем. За добу вони очищають від шлаків, токсинів та продуктів розпаду до 200 л крові. Збій у роботі несе загрозу всьому організму. В наших інтересах потурбуватися про здоров’я нирок, яке не в останню чергу залежить від того, що ми їмо, пише Focus.de.
Ці продукти мають особливо великий вплив на нирки.
Молочні продукти. Багаті на кальцій, надлишок якого може спровокувати сечокам'яну хворобу.
Вершкове масло. Містить значну кількість холестерину та насичених жирів.
М'ясо, ковбаси, печінка. До їх складу входять пурини, які метаболізуються в організмі з утворенням сечової кислоти. Завдання нирок – фільтрувати сечову кислоту і вивести її з сечею. Але вони не справляються з її надлишком, тому вона кристалізується, накопичується в нирках – в результаті утворюються камені. Також м’ясо – це білок, який створює додаткове навантаження на нирки. Щоб цього не сталося, лікарі радять вживати не більше 1,5 грамів білка на кілограм ваги тіла.
Продукти, багаті калієм та оксалатами. Це буряк, шпинат, горіхи, висівки, шоколад, авокадо.
Фаст-фуд. Жир у найнеприємнішому його варіанті та цукор. А ще багато солі, надлишок якої нирки повинні вимивати, щоб. Якщо її більше 6 грамів на день, вона перевантажує органи фільтрації.
Плавлений сир, кола та ковбаси. Містять фосфати – стабілізатори і загусники, що додаються до багатьох харчових продуктів (всі їх знають як Е 325, 338, 341, 343, 459). Вони навантажує нирки та підтримують кальцифікацію судин.
Зовсім не означає, що від цих продуктів слід відмовитися. Але дозовано вживати, особливо якщо є проблеми з нирками, не завадить.
Вас це може зацікавити: П'ять видів продуктів, які підвищують холестерин у крові