Гороховий суп, горохове пюре – корисні і смачні страви. Але для того, щоб вони з’явилися в меню, слід добре підготуватися. Горох дуже довго вариться, тому його потрібно попередньо замочити на кілька годин. Однак цей етап можна і обійти…
1,5-2 години – стільки часу забирає приготування гороху, якщо він не був попередньо замочений. Якщо замочували мінімум на 8 годин, звариться за 40-5- хвилин.
Напевно, всі господині про це знають, але про всяк випадок нагадаємо: колотий горох (половинки) готується швидше, ніж цілий.
Під час варіння гороху утворюється багато піни. Якщо заливати його окропом, піни буде менше. Якщо холодною водою – дуже багато. Тому слідкуйте за початковим процесом і збирайте її.
Перед приготуванням бобові потрібно ретельно промити – стільки разів, щоб вода стала прозорою.
Каструлю краще взяти з товстим дном – у ній буде все вариться швидше.
А далі вибирайте спосіб варки, який вам імпонує більше.
Зварити горох за 25 хвилин
Промитий горох залийте холодною водою і трохи підсоліть. Коли вода закипить, проваріть 10 хвилин і додайте склянку холодної, а краще крижаної води. Коли і ця вода закипить, варіть бобові протягом 15 хвилин. За цей час він має дійти до готовності. Якщо варите на пюре і потрібен розсипчастий горох, додайте ще повторіть трюк з крижаною водою.
Зварити горох за 30 хвилин
Залийте горох водою, додайте трохи олії (краще соняшникової рафінованої) або невеликий шматочок вершкового масла і доведіть до кипіння. Олія й масло утворюють тонку плівку на поверхні рідини, тому тепло з каструлі виходить не так швидко, відповідно, процес приготування прискорюється.
Дайте бобовим покипіти 15 хвилин, додайте соду (з розрахунку ½ чайної ложки на 2 літри води). Ще 15 хвилин – і готово! Перед тим, як продовжити маніпуляції зі стравою (додавати до супу, робити пюре чи начинку до пиріжків тощо), горох слід добре промити під проточною водою.
Зварити горох за 40 хвилин
Залийте горох холодною водою і доведіть до кипіння. Через 20 хвилин додайте соду з розрахунку 1/3 чайної ложи на 400 мілілітрів води (краще зробити це в два прийоми, оскільки з’явиться надто багато піни, яка може вихлюпнутися на плиту). Після цього проваріть ще 20 хвилин.