Як змінилася якість пального на АЗС: чим зараз заправляють авто українці

З початком війни життя кожного українця докорінно змінилося. Залишились в минулому спокійні вихідні, звичні сімейні радощі та прогулянки по магазинах. На перше місце вийшла турбота про закупівлю продуктів, одягу, ліків. Багато проблем виникає й в автовласників, які стикнулись з нестачею пального на АЗС та майже нестримним зростанням ціни на нього. Зараз здається, що цінові гойдалки залишились позаду, адже вартість дизелю, бензину та газу вже декілька тижнів залишається стабільною. Але що буде далі і якою є якість пального на українських АЗС? Про це розповідають експерти.

62dd2f91d92d3.jpg

Звідки в Україні пальне та чому його не вистачає?

Війна сколихнула ринок пального в Україні та змусила трейдерів швидко шукати інших постачальників, адже річ у тому, що до 24 лютого майже 80% нафтопродуктів надходило в Україну з росії та Білорусі. Сьогодні закупівля пального відбувається в європейських країнах. Бензин, дизель та автогаз потрапляють до нас автомобільними шляхами з Польщі, Словаччини, Литви та ін. На жаль, як говорять експерти, сучасний ринок Європи не може задовільнити потреби України в пальному. Причин декілька.

• Потужностей європейських нафтопереробних заводів недостатньо для миттєвого збільшення виробництва пального.

• Першочерговими споживачами усього пального, яке потрапляє в Україну з-за кордону, залишаються військові, адже техніка під час війни потребує великої кількості нафтопродуктів.

• В Україні не вистачає валюти для закупівлі необхідної кількості пального. Бізнес не може постійно працювати на умовах благодійності тому, звичайно, за нафтопродукти потрібно платити.

Наразі кризу ринку пального подолати до кінця не вдалося. На АЗС досі діють обмеження у закупівлі. В залежності від бренду та місця розташування станції заправити за один раз вдається не більше 20 літрів. Але експерти впевнені, що дуже скоро пальне буде потрапляти в Україну в необхідній кількості і всі обмеження буде знято.

Яка якість пального на українських АЗС?

В перші місяці після початку війни перевірці якості пального не надавалось багато уваги. Це призвело до появи на АЗС великої кількості контрабанди з низькою якістю. Як наслідок, навіть при наявності нафтопродуктів, багато власників не змогли користуватись транспортними засобами, адже сучасні авто не пристосовані до бензину, дизелю або автогазу низької якості. Зараз ситуація потроху змінюється на краще. На АЗС повертаються довоєнні стандарти, згідно з якими пальне має відповідати показникам Євро-5.

Чому питання якості пального дійсно важливе?

Однією з проблем використання пального стандарту Євро-2 є негативний вплив на навколишнє середовище. Особливо це стосується дизеля, в якому міститься велика кількість небезпечної сірки. Крім того, нафтопродукти низької якості негативно впливають на роботу та технічний стан будь-якого автомобіля.

• Наявність механічних домішок призводить до забруднення паливних фільтрів.

• Пальне з великим вмістом присадок сприяє появі нагару на свічках запалення та виходу їх зі строю. Рейтинг найкраших виробників свчок запалення на заміну можна подивитись за посиланням boltiigayki.com.ua/blog/rejting-luchshuh-proizvoditelej-svechej-zazhiganija

• Невідповідність цетанового або октанового числа призводить до зменшення повноти згоряння пального та збільшення його витрат.

Слід зауважити, що надалі такі невеликі, на перший погляд, негаразди призводять до більш серйозних проблем. Так, навіть невеликі частинки бруду, які потрапили до паливної системи, перетворюються на абразив і поступово знищують її деталі. Найчастіше під удар потрапляють паливний насос та форсунки. Відремонтувати їх самостійно неможливо, тому майже всі власники авто при появі перших симптомів виходу з ладу цих елементів стають клієнтами спеціалістів СТО.

Де заправляти авто під час війни?

І під час війни, і після її закінчення спеціалісти рекомендують заправляти авто на перевірених АЗС. Найкращим варіантом залишаються відомі в Україні бренди, які цінують репутацію та здійснюють закупівлю тільки якісного пального. Крім того, не слід нехтувати термінами технічного огляду авто, під час якого фахівці діагностують невеличкі несправності, спричинені використанням неякісного пального, та допоможуть уникнути серйозних проблем в подальшому.

 

 

 

 

 
 
 
...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист