Як врятувати помідори, на яких скручується листя

На ваших розкішних кущах помідорів раптом почало скручуватися листя? Їх можна врятувати, якщо діяти швидко і правильно.

Перш, ніж рятувати помідори, потрібно розібратися в причинах явища. А вже потім шукати ефективне вирішення проблеми. Їх може бути декілька.

Хвороби. Найпоширеніші – вершинна гнилизна, вертицильоз, бактеріоз. Саме вони призводять до деформації листя. За основними ознаками можна визначити, справді помідори вражені хворобою чи це щось інше.

Що робити: Якщо це справді захворювання, важливо оперативно застосовувати відповідні заходи захисту та лікування рослини. Не завжди вдається правильно поставити «діагноз» - у такому випадку можна обприскати помідори універсальним інсектицидом. Однак якщо це бактеріоз, вже ніщо не допоможе – на кущі не буде утворюватися зав’язь, суцвіття не розвиватимуться. Ви можете хіба що зрізати точки росту верхівки – за таких умов помідорам, можливо, вистачить сил і часу дозріти. А взагалі уражені рослини краще вирвати і висадити на їхнє місце сидерати.

Дефіцит або надлишок вологи. І багато вологи, і мало помідорам не подобається. Дефіцит змушує листочки скручуватися, щоб зменшити площу випаровування вологи. З надлишком води (особливо якщо йдеться про часті опади, а не про полив) інша ситуація: листочки просто деформуються. 

Що робити: Рішення тут може бути  одне – слід контролювати полив. У спеку доведеться поливати помідори регулярно. Якщо ж рослини заливають дощі, потрібно накривати їх плівкою (отвори дозволять підтримувати необхідний режим вологості). Це потребуватиме від вас певних зусиль. Але якщо хочете захистити врожай, інших варіантів немає.

Забагато сонця. Помідори його люблять. Але вдень, коли сонця аж занадто, листочки можуть від стресу скручуватися.

Що робити: Спробуйте влаштувати рослинам невелику тінь.

Надмірна кількість добрив. Скручене листя – це, зазвичай, реакція на надлишок азотистих речовин.

Що робити: Якщо азоту багато, значить, мало калію. У такому разі помідори  рекомендується підживити калійною селітрою. 1 столову ложку розводять у 10 л води і поливають – з розрахунку 0,5 літра на 1 кв. м. Можна удобрити помідори попелом – 2 склянки на 10 літрів води.

Вас це може зацікавити: Чим підживити цибулю у червні, щоб вродили великі головки

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист