Як «виростити» блакитну троянду: ділимося секретом, як змінити колір живих квітів

У квітковому магазині ці екземпляри відразу ж привертають увагу своїми кольорами, яких у природі не побачиш: яскраво-сині, блакитні, зелені або різнобарвні. Це робота флористів. Але якщо є бажання, ви теж можете навчитися змінювати кольори квітів.

Чому почали фарбувати живі квіти

Якщо думаєте, що фарбувати квіти – відносно свіжа ідея і належить вона продавцям букетів, ви помиляєтесь. Це почалося давно, ще в XIX столітті, коли у заможних чоловіків було модно вставляти у петлиці квітку.

Один англійський вельможа на прізвище Несбіт вирішив здивувати шановне панство незвичним кольором квітки. Почав хімічити з різними фарбами і згодом з’ясував: бутон може змінити колір, якто стебло поставити у підфарбовану воду. Або якщо квіти поливати фарбами.

Популярності його ноу-хау набуло після того, як принц Уельський вставив  у петлиці лілії рожевого та блакитного кольорів.

Які квіти можна фарбувати

Як правило, фарбують троянди, гвоздики, тюльпани, ромашки, хризантеми, орхідеї, кали. Але вам ніхто не заважає взяти ту квітку, яку хочете.  

Найкраще для цього підходять білі квіти – на них простіше досягти бажаного кольору.

Якщо вони вже мають забарвлення, результат буде непередбачуваним.

Які фарби можна використовувати

Вибір не надто великий. Можна фарбувати звичайними харчовими барвниками.

Також існують спеціальні флористичні барвники. Купити їх можна в інтернеті. Коштують вони в середньому 350 грн (за один колір).

Аерозольні фарби – близько 80 грн за балончик.

Як пофарбувати квіти 

Змусити квіти змінити колір можна кількома способами.

Нанести аерозольну фарбу. Все просто: берете квітку й наносите на неї фарбу. Робити це потрібно на відстані 30 сантиметрів короткими натисканнями. Колір може бути будь-який – хоч сріблястий. Щойно все підсохне, сині троянди готові. Але майте на увазі, що така фарба дуже їдка.

Занурити чашечку квітки у фарбу. Чашечка опускається у суміш води та барвника. Коли вона набуде необхідного кольору, процес можна припинити. У такий спосіб флористи частіше фарбують кольорові квіти – щоб їхній рідний колір був більш насиченим.

Занурити стебло у фарбу. Для цього потрібно наповнити ємність водою, додати барвник і поставити туди квіти, попередньо підрізавши стебло під кутом 45° і розщепивши його знизу на 2 чи 4 частини (так воно краще вбиратиме рідину).

Деякі квіти можуть змінити колір вже за пару годин. Деревовидним (зокрема, трояндам) потрібна майже доба. Це залежить від інтенсивності відтінку, який хочете отримати.

Можна зробити різнобарвну квітку. Для цього стебло знизу розщеплюють на стільки частин, скільки кольорів хочете отримати, і кожну частину занурюють в окрему ємність з певним кольором.

Раніше ми писали: Що додати у вазу з водою, щоб квіти стояли не менше десяти днів: лайфхак на мільйон

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист