З початком холодів багато хто відчуває занепад сил. Тому дуже важливо підтримувати свій організм якісним харчуванням. І в першу чергу нам потрібні джерела вітамінів та мінералів – овочі. Буряк серед них займає одне з найважливіших місць.
Бряк можна вживати абсолютно в будь-якому вигляді: сирому, вареному, запеченому, тушкованому. Калорій у коренеплоді – мінімум, а про його користь ходять легенди.
Крім того, що в ньому безліч різних вітамінів, він сприяє детоксикації організму, посилює розумову функцію і підвищує фізичну витривалість. Ні тривале зберігання, ні теплова обробка – ніщо не впливає її харчову цінність.
Найчастіше в українців буряк асоціюється з борщем, вінегретом і оселедцем під шубою. Хоча існує чимало страв, які можна з нього приготувати. Сьогодні пропонуємо вам рецепт буряковий песто.
3 шт. буряків середнього розміру
3 зубчики часнику
3 ст. л волоських горіхів
2 ст. л. рослинної олії
1 ч. л. оцту
0,5 ч. л. цукру
сіль, перець – по смаку.
Буряк відварити або запекти в нагрітій до 200°С духовці. Цуй процес зазвичай тривалий і займає приблизно 1,5 години (залежить від розміру буряка).
Готовий буряк очистити, нарізати невеликими шматочками і відправити в блендер. Додати часник, горіхи, олію, оцет, цукор, сіль та перець.
Увімкнути блендер на турборежим секунд на 5: соус не повинен бути дуже гладкої консистенції. Краще, якщо він вийде трохи неоднорідним та зернистим.
Отриману масу можна намазувати на хліб або додавати до макаронів як соус.
Зберігається він у холодильнику 1-2 тижні в банці з герметичною кришкою.