Мезе – це набір закусок, невеликих порцій страв. До скаладу мезе може входити до 20 страв. Ми не будемо стільки готувати за один раз. Для початку пропонуємо вам три страви.
В наших планах – пюре з баклажанів, хайдарі (йогурт із часником) та запечені солодкі перці з волоським горіхом та м'ятою.
Пюре з баклажанів
2 баклажани
половина цибулини
1 помідор
кілька гілочок петрушки
2 ст. л. оливкової олії
1 зубчик часнику
сік 1/2 лимона
сіль
Проткнути вилкою баклажани і поставити в духовку, розігріту до 200°. Запікати, доки вони не стануть м'якими, а потім остудити. Зняти з баклажанів шкірку, розім'яти вилкою м'якоть і додати дуже дрібно нарізану цибулю (цибуля можна злегка промити, щоб зробити її менш гострою). Дрібно нарізаний помідор і часник полити олією, соком лимона, посолити та поперчити. Все перемішати, викласти на блюдо та прикрасити петрушкою. Подавати холодну закуску з підсмаженим хрустким хлібом.
Хайдарі
200 г густого турецького чи грецького йогурту
1 зубчик часнику
2 ст. л. оливкової олії
сіль
Порубати часник ножем, перемішати із сіллю, додати в йогурт разом з оливковою олією і ще раз перемішати. За бажанням можна прикрасити сушеною м'ятою.
Солодкий перець із волоським горіхом і м'ятою
3 шт. солодкого червоного перцю
1 зубчик часнику
2 гілочки м'яти
2 ст. л. оливкової олії
5-6 шт. волоських горіхів
Розігріти духовку до 200°. Викласти на пергамент перці, запікати їх доки шкірка не потемніє, потім перевернути, щоб друга сторона теж потемніла. Дістати з духовки і накрити фольгою або скласти в контейнер з кришкою і дочекатися, коли вони охолонуть. Зняти шкірку, видалити насіння та нарізати м'якоть на довгі смужки. Змішати з оливковою олією, рубаною м'ятою, сіллю та подрібненим часником. Прикрасити розім'ятими в руках грецькими горішками.
Вас це може зацікавити: Рецепт фаршированих баклажанів по-турецьки