Якщо хочете продовжити літо і ласувати ароматною полуницею навіть взимку, заморозьте ягоди. Але потрібно врахувати певні нюанси, щоб ваша заготовка після розморозки не перетворилася на кашу.
Звичайно, ні за смаком, ні ароматом зі свіжою полуницею заморожена не зрівняється. Але для любителів цієї ягоди такий «шматочок літа» краще, аніж ніякого.
Заморожену полуницю можна використовувати як завгодно: просто з’їсти після розморозки, зварити компот, зробити смузі чи додати до випічки. Неймовірний аромат гарантовано, а от зовнішній вигляд ягід залежить від різних факторів, які слід врахувати.
Найперше, що має значення, смак і якість свіжої полуниці. Вона водяниста, тому схильна до розм’якшення під час розморожування. Щоб отримати найкращу текстуру, шукайте неперестиглу ягоду.
Її потрібно підготувати для заморозки.
Ретельно, але акуратно, щоб не пошкодити, промийте і видаліть прим’яті плоди.
Промокніть паперовим рушником – ягоди повинні бути сухими. І видаліть плодоніжки.
Якщо плануєте потім використовувати цілу полуницю, краще обирати невеликі ягоди – акуратно розрізати їх після розморожування не вийде. Якщо вам дісталися крупні плоди, розріжте відрізу – навпіл чи на четвертинки.
Щоб ягоди краще зберігали форму, заморожувати їх варто швидко. Максимально пришвидчити цей процес можна, якщо розкласти в один шар. Це можна зробити на силіконовому килимку або обробній дошці, застеленій пергаментом.
Ягоди не повинні торкатися одна одної. Розрізані слід викладати зрізом вниз.
Перекладіть килимок чи дошку в морозильну камеру, не накриваючи їх, і дайте ягодам гарно замерзнути (на це потрібно 4-6 годин).
Після цього їх можна розкласти в контейнери або пакети – бажано порціями, які будуть використовуватися.
Зберігати таку полуницю експерти радять максимум пів року – після цього вона почне втрачати свій смак.
Розморожувати її бажано повільно – в холодильній камері. Ягоди обов’язково повинні бути запаковані, інакше обвітряться, і викладені в один ряд. Тоді вони залишаться цілими й акуратними.
Вас це може зацікавити: 7 продуктів, які не можна класти в морозильну камеру
Як правильно заморожувати шинку, щоб не втратила смаку і не змінила текстуру