Якісні, правильно підібрані бляшані кришки дозволять зберігати ваші заготовки не один рік.
Ми консервуємо овочі, фрукти, м’ясо, щоб зберігати продукти тривалий час. Однак невелика помилка може звести нанівець усі зусилля.
Найпопулярніші кришки для таких заготовок – бляшані зі стандартною різьбою, які закриваються спеціальним ключем. Вони відносно недорогі, мають гарну герметичність і можуть служити до 3 років.
Критерій вибору у господинь – надійний виробник. Перевага віддається тому, у якого вже не раз купляли і переконалися в якості продукту (простіше кажучи, кришки не зриваються).
Під кришку заглядають одиниці – щоб пересвідчитися, що гумка не пересохла.
Але не всі знають, що ці кришки, які зовні відрізняються хіба що малюнком, відрізняють за якістю і призначенням.
Жерстяні кришки бувають двох видів:
нелаковані. Їх нескладно розпізнати – зсередини вони білого кольору. Такий матеріал не має захисного покриття і швидко окислюється, а заготовки набувають металевого присмаку. Відповідно, нелаковані кришки не рекомендується застосовувати для консервації кислих фруктів та ягід з інтенсивним забарвленням. Не годяться вони й для м’яса – білок теж агресивний відносно такого матеріалу. Ними можна закривати солодку консервацію – компоти та варення. Але бажано їх з’їсти впродовж року.
лаковані. Вони покриті лаком з обох боків, і з внутрішнього боку мають жовтий колір. Це покриття екологічно чисте, стійке до впливу оцтової та лимонної кислоти, цукру й солі і не вступає в реакцію з консервацією. Підходить для абсолютно усіх видів заготовок – і солодких, і кислих, і з вмістом білку. Термін придатності такої консервації залежить від її смакової якості.
Щоб на 100% бути впевненими, що перед вами саме лакована кришка, потріть її з внутрішнього боку ватним диском, змоченим в ацетоні. На ній не повинно залишитися зеленого чи жовтого сліду.