Риба – це не тільки смачний продукт, а й зброя масового ураження. У процесі приготування і після нього запах розноситься далеко за межі кухні і навіть квартири. Нейтралізувати його непросто. Але немає нічого неможливого.
Запах риби – справді страшна штука. Особливо, якщо в домі є алергіки. Вони можуть реагувати сипом, почервонінням чи сверблякою не тільки на м’ясо риби, а й на її запах. Але це – швидше виключення з правила. Наше завдання – насолодитися смачною смаженою, тушкованою чи солоною рибою і не задихнутися від смороду.
Алгоритм дій
1.Перед початком маніпуляцій з рибою (навіть якщо ви просто хочете почистити оселедець) відкрийте вікно або увімкніть витяжку. Зрештою, одне іншому не заважає.
2.Приберіть кухонні рушники і одяг, якщо він раптом є на кухні – тканина вбирає усі запахи.
3.Вдягніть силіконові або поліетиленові рукавички.
4.Після приготування ретельно все витріть. Мається на увазі не тільки ніж, дошка для нарізання, тарілка і пательня. Абсолютно все, з чим контактувала риба або ваші ароматні руки! У тому числі – робоча поверхня, кран мийки і плита. Так, плита! Олія, яка розбризкувалась навколо у процесі смаження, також пахне рибою.
Чого боїться риба
Ви точно знаєте: якщо шматочком лимона протерти ніж, він не буде пахнути оселедцем. Але лимон – не єдиний засіб боротьби з рибним амбре.
Допоможе позбавитися рибного запаху на кухонному приладді і робочій поверхні: оцет, гірчичний порошок, пиво. Тарілки, ніж достатньо буде просто ретельно промити. А от дошка для нарізання так швидко не розпрощається з ароматом риби, так само як і пательня. Їх можна залити дезодоруючим розчином (наприклад, 100 мл оцту на 1 л води) і залишити на 15 хвилин, після чого помити.
Допоможе позбавитися рибного запаху з рота: свіжа петрушка, фрукти (полуниця, яблуко), кавові зерна і теж – пиво. Пожували, випили – і вже зовсім інша справа.
Допоможе позбавитися рибного запаху з рук: лимонний сік. Якщо рукавички вас не врятують від неприємного аромату, протріть руки скибочкою цитрусового.
Допоможе позбавитися рибного запаху з одягу: звичайне прання. Якщо запах залишився й після цього, можна сполоснути речі у воді з додаванням оцту.
І не забудьте добре запакувати рибу (і свіжу/копчену/заморожену, і приготовану), коли ставитимете до холодильника. Самі знаєте, чому.