Всього 20 хвилин цієї гри здатні попередити розвиток посттравматичного синдрому і заблокувати трагічні спогади

Комп’ютерні ігри – це один із способів розслабитися. Для людей, які були свідками трагічних подій, вони можуть стати порятунком – допоможуть позбутися травматичних спогадів. Проте такий ефект мають не всі ігри. 

Вчені виявили, що лікувальний вплив на травмовану психіку людини має старий добрий «Тетріс». Той самий «Тетріс», в якому зверху екрана з’являються блоки різної форми, згенеровані випадковим чином, і які потрібно розмістити внизу так, щоб вийшла пряма лінія.

Чому вчені вирішили зосередити саме на вивчені ефекту цієї гри?

При посттравматичному стресовому розладі одна травматична подія або серія травм створюють сукупність тривожних симптомів. Це можуть бути повторні переживання події через кошмари та спогади, надмірна настороженість і страх.

Дослідники з Оксфордського університету припустили, що гра в «Тетріс» може перезавантажити мозок і заблокувати небажані візуальні спогади, пов’язані з травмою.

По суті, вони вважали, що гра може стати свого роду «вакцинацією» (тільки когнітивною) від нав’язливого повернення в минуле.

Експеримент показав, що особи, які грали в «Тетріс» протягом 10 хвилин, мали втричі менше трагічних спогадів, ніж контрольна група, яка не грала.

Наступне дослідження підтвердило попередні висновки: 20 хвилин «Тетрісу» зменшують кількість спогадів у ветеранів війни, жінок, які перенесли пологову травму, учасників ДТП. Краще це працює, якщо вдатися до гри протягом 72 годин після психологічної травми. Однак приглушити стрес можна й на більш тривалому терміні.

Однак вчені наголошують, що гра не повинна бути єдиним способом боротьби з посттравматичним синдромом. Без допомоги кваліфікованих  спеціалістів обійтися не вдасться.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист