Воловани прийшли до нас із французької кухні. По суті, це невеликі кошики з листкового тіста, всередину яких викладається будь-яка начинка. Ікра, морепродукти, гриби, шинка, сир та всілякі крем-соуси. Це ідеальна порційна закуска для будь-якого столу, особливо фуршету.
В принципі, воловани можна купити в магазині – пошукайте їх у кулінарних відділах, якщо у вас немає часу на приготування. Ну, а якщо час є, то можна приготувати самим.
Воловани з печерицями у сметанному соусі – варіант 1
Печериці в сметанному соусі в хрусткому листковому тісті – безпрограшний варіант закуски. Навряд чи знайдеться той, хто відмовиться б від такого ніжного поєднання. Їх можна зробити у двох варіантах: спекти відразу з начинкою або спочатку спекти тільки кошики і вже потім наповнити їх начинкою. Почнемо з кошиків.
300-350 г листкового тіста (будь-якого)
жовток для змащування тіста
200 г печериць
100 г цибулі
100 г сметани
20 г оливкової олії
2 зубчики часнику
сіль, мелений перець за смаком
Листкове тісто розділити на дві частини.
Розкачати одну частину товщиною 0,5 см. Вирізати кружечки діаметром 5-6 см (не забудьте, що тісто при випіканні збільшиться у розмірах). Потім в них вирізати центр, щоб вийшли обідки-бортики (вирізані кружки відкласти).
Розкачати другу частину тіста і вирізати основи волованів діаметром 5-6 см.
Змастити основу жовтком, викласти на них зверху бортики і також змастити жовтком.
Випікати в розігрітій до 180° градусів духовці протягом 20-25 хвилин (до золотистого кольору).
Дрібно нарізати цибулю та гриби. Обсмажити цибулю в оливковій олії до прозорості, додати гриби та смажити на максимальному вогні, поки не випарується вся рідина. Додати сметану, за смаком сіль та перець, прогріти всі разом. Наприкінці додати дрібно нарізаний часник. Викласти начинку у воловани та прикрасити зеленню.
Воловани з печерицями у сметанному соусі - варіант 2
Начинка викладається відразу у воловани і випікається разом з ними в розігрітій до 180° градусів духовці до золотистого кольору.
. Виходить трохи інакше, тому що тісто в процесі приготування просочується смаком та ароматом грибів. Заготовки можна зробити за пару годин до застілля і перед подачею поставить їх у духовку.
Листкове тісто розкатати товщиною 0,5 см, вирізати з нього склянкою основи волованів діаметром 5-6 см (не забудьте, що тісто при випіканні збільшиться у розмірах). У половини вирізати центр склянкою меншого розміру, щоб вийшли обідки-бортики. Змастити краї, змастити жовтком і викласти на них зверху борти, це потрібно для того, щоб тісто склеїлося. Викласти воловани на пергаментний папір і акуратно розкласти в середину начинку, запікати в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 20-25 хвилин до золотистого кольору.
Ліниві воловани – варіант 3
З вирізаними кружками все набагато простіше і з них можна зробити ліниві воловани. Візьміть зовсім маленьку чарку, меншого розміру, ніж кружки, або невелику кришку від пляшки і зробіть по центру круглі насічки. Дуже не старайтеся, нам потрібна просто насічка, без вирізки. Після цього змащуємо кружечки жовтком, посипаємо кунжутом і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 15-20 хвилин до золотистого кольору.
Даємо тісту повністю охолонути і злегка натискаємо в центр, щоб він просів - виходять мініатюрні та дуже витончені кошики. Тепер можна викладати в центр начинку і ми пропонуємо вам у цьому варіанті вершковий сир та тар-тар із огірка із сьомгою. Також воловани - це ідеальний варіант для подачі ікри - її можна подати самостійно, або супроводивши ніжним сирним сиром або вершковим сиром. Впевнені, що ви придумаєте свій власний варіант начинки та порадуєте себе та своїх гостей, чимось дуже особливим.
Що робити з тістом, що залишилося від вирізки?
При вирізанні тіста у нас залишаються як зайві кружечки, так і обрізки. Їх можна використати двома способами. Обрізки можна згорнути в джгутики і зробити з них обідки для основи волованів. Тобто вам не потрібно буде вирізати обідки. Форма бортиків, звичайно ж, буде не такою ідеальною, але сенс цього не зміниться. Якщо вам ліньки займатися скручуванням тіста, ви можете просто зібрати всі шматочки разом, вимісити в одне ціле і використовувати для приготування інших страв.