Риба – це один з найпоживніших продуктів, основна цінність якого – в омега-3 ненасичених жирних кислотах. Але попри все деякі види слід їсти дуже обережно – шкоди риба може завдати більше, ніж користі.
Тунець
Прихильники здорового способу життя люблять цю рибу за те, що в ній багато білка і мало калорій, гурмани – за ніжний смак. Але у лікарів останнім часом до тунця з’явилися претензії. Вірніше, одна претензія: високий вміст ртуті.
Справа в тому, що тунець – хижа риба, харчується дрібною рибкою. А її ареал існування – Атлантичний басейн, забруднений токсичними відходами й важкими металами, зокрема – ртуттю. Все, що тунець їсть, всі шкідливі речовини відкладаються в його тканинах.
Про шкоду ртуті для організму давно відомо: цей метал може викликати проблеми з пам'яттю та концентрацією, погіршувати слух, спричинити розвиток депресії та тривожних розладів. Особливо чутливі до впливу ртуті діти та вагітні жінки – вона може завдати серйозної шкоди нервовій системі навіть ненародженого маляти. До речі, неврологічні захворювання, спровоковані отруєнням ртуттю, можуть проявитися навіть через кілька років.
Пангасіус
Той пангасіус, якиц ми їмо, найчастіше виловлюється у В’єтнамі – у надзвичайно брудних річках (так, ця риба може жити і в морській воді, і в прісній). Можна тільки уявити, скільки токсичних речовин вона там здатна «підхопити», а потім передати людині. Відомо, що пангасіус точно містить гормони та антибіотики (їх додають, щоб прискоріти ріст риби), а також поліфосфати і, звісно, ртуть.
Тилапія
Ще один вид риби, яка накопичує багато ртуті і не тільки, адже тилапія харчується сміттям. Ще один серйозний мінус тилапії – незбалансований вміст жирних кислот. Тому дієтологи попереджають: якщо часто її вживати, може порушитися обмін речовин.
Есколар
Ця риба дуже чистоплотна – у брудній воді не живе, тому токсичних речовин у її складі немає. Але вона містить незасвоювану жирну речовину гемпілотоксин, яка викликає нудоту та діарею. Тож якщо зловживати цією рибою, проблем не обберетеся.
Атлантична камбала
Камбалу, яку виловлюють в Атлантичному океані біля берегів Америки, лікарі не рекомендують вживати – вона накопичує величезну кількість солей важких металів і пестицидів. Проти риби з інших ареалів існування у них заперечень немає.