Вчені створили протизаплідні негормональні препарати для чоловіків: вистачить однієї таблетки

Науковці кількох країн світу активно працюють над створенням ефективних протизаплідних таблеток для чоловіків.

Така контрацепція – «на вимогу» – набагато безпечніша для здоров’я, аніж та, яка потребує постійного прийому і вживається строго по схемі.

Ніякої вагітності впродовж двох 2 годин

Нещодавно про випробування протизаплідного препарату відзвітували вчені з медичного коледжу Вейла  Корнелла при Корнелльському університеті.

Їхня розробка працює за принципом блокування аденілатциклази (фермент, який відповідає за рух сперматозоїдів): «вимикає» фермент і, відповідно, активність сперматозоїдів.

Тести на мишах показали: максимум за годину після прийому препарату фермент повністю блокується. Вірогідність вагітності у такому випадку 0%. Але це тільки протягом перших 2 годин. Далі сперматозоїди починають потроху оживати, ризик завагітніти зростає. За 24 години сперматозоїди відновлюються повністю.

Дослідники задоволені результатами. Однак їх бентежить той факт, що гормональні препарати не надто корисні для організму – вони можуть впливати на масу тіла, провокувати висипання, зміну настрою та інші малоприємні побічні ефекти.  Тому мають намір створити негормональні ліки, які на 100% будуть ефективними впродовж 12 годин.

Тимчасово безплідний

Британські науковці такі негормональні протизаплідні таблетки вже мають – їхня робоча назва YCT-529. І навіть встигли протестувати на мишах.

Ці таблетки блокують утворення спермотазоїдів. По суті, чоловік на декілька годин стає безплідним.

Дослідження на мишах показали, що препарат ефективний на 99%. Його перевага в тому, що він безпечний і на фертильність не впливає.

Наразі почалися випробування на людях – в експерименті задіяні вісім добровольців. Проміжні результати вчені  обіцяють повідомити в середині 2024 року.

Проте вони зазначають: навіть якщо все піде за планом, випробування та клінічні перевірки займуть кілька років. Тільки після цього почнеться випуск YCT-529.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист