В УКРАЇНІ ПІДВИЩИЛИ ШТРАФИ ДЛЯ ВОДІЇВ ТА ПІШОХОДІВ

Українські парламентарії посилили відповідальність за окремі порушення правил дорожнього руху як водіями, так і пішоходами. Розміри штрафів підвищилися.

Законопроект №2695 був схвалений Верховною Радою в другому читанні. За новий законопроект проголосувало 325 нардепів.

Так, для водіїв підвищено мінімальний штраф до 510 гривень. Карати будуть за:

- непристебнутий ремінь безпеки;

- відсутність шолома в мотоцикліста;

- неосвітлений номерний знак;

- розмову по телефону без гарнітури за кермом під час руху;

- порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора, правил обгону.

Якщо водій втече з місця ДТП, то йому загрожує штраф у розмірі 3,4 тисячі гривень. Такий же штраф буде за перевищення швидкості в населених пунктах більш ніж на 50 км / год.

Якщо водій не надасть перевагу в русі поліцейському авто, кареті швидкої допомоги або машині інших спецслужб, то йому доведеться "розщедритися" на 680 гривень.

За створення аварійної ситуації треба буде заплатити 1 445 гривень, а за порушення, яке призвело до автомобільної аварії, - 850 гривень.

Штрафом у розмірі 425 гривень покарають за їзду без водійського посвідчення. Якщо у водія взагалі відсутні права, то йому доведеться заплатити 3,4 тисячі гривень. Раніше позбавлених прав водіїв оштрафують на 20,4 тисячі гривень.

Якщо водій протягом року знову вчинить таке порушення, то це тягне за собою накладення штрафу вже в розмірі 40,8 тисячі гривень із позбавленням права керування транспортним засобом на термін від 5 до 7 років і з оплатним вилученням авто або без такого.

Підвищився розмір штрафу за перебування за кермом у стані алкогольного сп'яніння - з 10,2 тисячі гривень до 17 тисяч. При цьому водіїв, які товаришують із "зеленим змієм", позбавлятимуть водійських прав на рік.

За повторне порушення протягом року передбачено покарання у розмірі 34 тисяч гривень і позбавлення прав вже на 3 роки. Якщо ж водій сяде за кермо п'яним втретє, то за це передбачений штраф у 51 тисячу грн, а також громадянина позбавлять прав на 10 років з конфіскацією його транспортного засобу.

Також парламентарії не стали дозволяти безпідставні зупинки водіїв. Планувалося, що поліцейський може зупиняти авто в разі, якщо така зупинка відбувається під час проведення профілактичних заходів для огляду водіїв для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

 

Також Рада відмовилася від правки, згідно з якою можна перевіряти водіїв на швидкість без встановлення попереджувальних знаків. Водієві не потрібно буде віддавати документи поліцейському.

Відповідальність за ДТП з жертвами і потерпілими

За ДТП в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння, у результаті якої потерпілий отримав травми середньої тяжкості, піде позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 3 до 5 років. Зараз за це передбачено штраф у розмірі до 8,5 тисяч гривень.

Якщо потерпілий отримав тяжке ушкодження, водієві загрожуватиме позбавлення волі на строк до 3 до 8 років (позбавлення прав - від 5 до 8 років).

Якщо сталася ДТП з летальним результатом, то винуватець у стані сп'яніння може позбутися волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням прав на такий же термін. Якщо в ДТП кілька жертв, то термін тюремного ув'язнення збільшується - до 7-12 років (позбавлення прав - на термін від 7 до 10 років).

Штрафи передбачені і для пішоходів

Так, згідно з новим законом, пішоходи, які переходять дорогу в недозволеному місці, тепер платитимуть штраф у розмірі не 51 гривні, а 255 гривень.

При порушенні правил дорожнього руху велосипедистами, вони повинні будуть заплатити штраф у розмірі 340 гривень. За ці ж порушення, вчинені в стані алкогольного сп'яніння, - штраф у 680 гривень, а за створення аварійної ситуації - 850 гривень.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист