Його називають пиріг-перевертень. Цікаво, що, згідно оригінального французького рецепта, інгредієнти вимірюються у ложках та склянках. Але для зручності ми перевели їх у грами.
Зазвичай тарт татен печуть у круглій формі. Ми ж рекомендуємо спекти його у формі для кексів з отвором усередині. Тоді при подачі в середину можна викласти кульки морозива – це буде дуже смачно і красиво.
Адаптований рецепт
Інгредієнти для тіста:
120 г борошна
50 г цукру
125 г вершкового масла
50 г холодної води
дрібка солі
Для начинки:
30 г вершкового масла
50 г цукру
300 г нарізаних тонкими шматочками яблук (чиста вага)
цукрова пудра та морозиво за смаком
Вибирайте для пирога жовті яблука із кисло-солодким смаком.
Змішати борошно, сіль і цукор, покласти зверху вершкове масло і подрібнити ножем.
Влити холодну воду, вимісити тісто. Скатати його в кулю і прибрати в холодильник на годину.
Змастити форму для випікання вершковим маслом, окремо нарізати шматочками 30 г масла та рівномірно викласти на дно.
Розкласти зверху яблука та посипати їх 50 г цукру.
Тісто розім'яти руками в невеликі пластини і поступово накрити їм зверху яблука, якщо тісто буде нерівним і будуть дірочки - це нормально. Вапікати пиріг в нагрітій до 220° духовці протягом 30-35 хвилин.
Вийняти тарт, дати постояти 5 хвилин. Обережно перевернути форму з пирогом так, щоб тісто було знизу, а яблука зверху. Дочекатися, поки охолоне. За бажанням посипати цукровою пудрою або подати з кулькою морозива.
Оригінальний рецепт
Інгредієнти для тіста:
1 скл. борошна
1/8 ч. л. солі
1/4 скл. цукру
125 г вершкового масла
3 ст. л. холодної води
Для начинки:
6 ст. л. вершкового масла
1/2 скл. цукрової пудри
3 скл. очищених та нарізаних дрібними частинками яблук
Борошно, сіль та цукор висипати на дошку, покласти зверху вершкове масло та порізати ножем.
Влити холодну воду і місити до тих пір, поки тісто не скочуватиметься в одну грудку. Поставити в холодильник на годину.
Форму з високими краями змастити зсередини двома чайними ложками вершкового масла і посипати трьома чайними ложками цукрової пудри.
Покласти яблука в кілька шарів, змастити їх вершковим маслом, що залишилося, і посипати трьома чайними ложками цукрової пудри.
Розкатати тісто та покрити їм яблука.
Поставити форму у попередньо добре нагріту (до 190°) духовку на 30 хв.
Вийняти та дати постояти 5 хв. Обережно перевернути форму з тартом на тарілку так, щоб тісто було знизу, а зверху яблука. Посипати яблука цукровою пудрою.