Тарт татен, його називають пиріг-перевертень

Його називають пиріг-перевертень. Цікаво, що, згідно оригінального французького рецепта,  інгредієнти вимірюються у ложках та склянках. Але для зручності ми перевели їх у грами.

Зазвичай тарт татен печуть у круглій формі. Ми ж рекомендуємо спекти його у формі для кексів з отвором усередині. Тоді при подачі в середину можна викласти кульки морозива – це буде дуже смачно і красиво.

Адаптований рецепт

Інгредієнти для тіста:

120 г борошна

50 г цукру

125 г вершкового масла

50 г холодної води

дрібка солі

Для начинки:

30 г вершкового масла

50 г цукру

300 г нарізаних тонкими шматочками яблук (чиста вага)

цукрова пудра та морозиво за смаком

Вибирайте для пирога жовті яблука із кисло-солодким смаком.

Змішати борошно, сіль і цукор, покласти зверху вершкове масло і подрібнити ножем.

Влити холодну воду, вимісити тісто. Скатати його в кулю і прибрати в холодильник на годину.

Змастити форму для випікання вершковим маслом, окремо нарізати шматочками 30 г масла та рівномірно викласти на дно.

Розкласти зверху яблука та посипати їх 50 г цукру.

Тісто розім'яти руками в невеликі пластини і поступово накрити їм зверху яблука, якщо тісто буде нерівним і будуть дірочки - це нормально. Вапікати пиріг в нагрітій до 220° духовці протягом 30-35 хвилин.

Вийняти тарт, дати постояти 5 хвилин. Обережно перевернути форму з пирогом так, щоб тісто було знизу, а яблука зверху. Дочекатися, поки охолоне. За бажанням посипати цукровою пудрою або подати з кулькою морозива.

Оригінальний рецепт

Інгредієнти для тіста:

1 скл. борошна

1/8 ч. л. солі

1/4 скл. цукру

125 г вершкового масла

3 ст. л. холодної води

Для начинки:

6 ст. л. вершкового масла

1/2 скл. цукрової пудри

3 скл. очищених та нарізаних дрібними частинками яблук

Борошно, сіль та цукор висипати на дошку, покласти зверху вершкове масло та порізати ножем.

Влити холодну воду і місити до тих пір, поки тісто не скочуватиметься в одну грудку. Поставити в холодильник на годину.

Форму з високими краями змастити зсередини двома чайними ложками вершкового масла і посипати трьома чайними ложками цукрової пудри.

Покласти яблука в кілька шарів, змастити їх вершковим маслом, що залишилося, і посипати трьома чайними ложками цукрової пудри.

Розкатати тісто та покрити їм яблука.

Поставити форму у попередньо добре нагріту (до 190°) духовку на 30 хв.

Вийняти та дати постояти 5 хв. Обережно перевернути форму з тартом на тарілку так, щоб тісто було знизу, а зверху яблука. Посипати яблука цукровою пудрою.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист