Смартфон навчать визначати, чи вживав його власник алкоголь

Поліцейські здатні визначити, чи водій пив, з допомогою алкотестера. Дружині достатньо почути голос свого благовірного. Ймовірно, дуже скоро це навчиться робити й ваш особистий смартфон – вчені розробили систему визначення стану алкогольного спяніння за голосом.

Науковці зі Стенфордського медичного університету та Університету Торонто довели, що визначити наявність алкогольної інтоксикації здатен аналіз зміни голосових патернів.

В експерименті було задіяно 18 добровольців. Їм дали трохи алкоголю і згодом попросили на смартфон прочитати вірш. Усе це повторювали сім разів протягом семи годин.

Після цього вчені провели аналіз аудіозаписів. І система змогла з  точністю 98% визначити рівень алкогольної інтоксикації людей за голосовими характеристиками.

Дослідники зізнаються, що не очікували такого результату.

«Точність нашої системи застала мене зненацька, – каже Браян Суффолетто, доктор медичних наук, доцент кафедри невідкладної медицини в Стенфорді. – Уявіть, якби у нас був інструмент, здатний збирати дані від людини, поки вона займається своїми повсякденними справами. І відстежувати зміни, які могли б вказувати на вживання алкоголю, щоб знати, коли потрібна допомога».  

Наступний крок наукової групи, яка працювала над цією темою – створити систему, яка  попереджувати керування автомобілем у нетверезому вигляді. Іншими словами, систему, яка повідомлятиме в поліцію, що громадянин такий-то на автомобілі з номерним знаком таким-то підшофе…

Раніше дослідники з Уіверситету Піттсбурга пропонували визначати ступінь сп'яніння за допомогою датчика руху в смартфоні. В експерименті взяло участь 22 добровольці. За годину вони повинні були випити стільки алкоголю, щоб його рівень у повітрі, що видихається, досяг 0,2%. Після цього їм потрібно було пройти зі смартфоном у руках десять кроків в один бік і десять назад. Це слід було робити щогодини протягом семи годин. Щоразу смартфон чітко фіксував порушення координації.

Вчені кажуть, що таким чином можна визначати рівень алкоголю в повітрі, що видихається, навіть якщо він нижче 0,08%. Головне, щоб смартфон був під рукою. Однак до цього часу цю програму так і не запустили.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист