Навіть з досвідченою господинею може трапитися така неприємність: замість смаженої риби з хрусткою рум’яною скоринкою вийшло якесь місиво, яке прилипло до пательні. Що зробити, щоб цього не сталося? Взяти до уваги кілька нюансів.
Мінімум вологи
Причина прилипання до пательні – волога, яка є в рибі. Саме тому рибу важливо максимально висушити перед тим, як смажити. Якщо йдеться про заморожені тушки, їх потрібно до кінця розморозити (інакше у процесі приготування лід почне танути і точно все зіпсує). Потім помити та ретельно обсушити паперовим чи кухонним рушником. Так само потрібно усунути зайву вологу і зі свіжовиловленої риби.
Добре розігріта пательня
«Поспішиш – людей насмішиш» – це саме то випадок. Якщо зарано покласти рибу на пательню, вона точно прилипне, і гостям таке вже не запропонуєш. Потрібно дуже добре її розігріти! А готовність перевіряти краплею води – вона почне відскакувати від пательні, коли та достатньо розпечена.
Не переборщити з олією
Налити багато олії – розповсюджена помилка. Здавалося б, це логічно: якщо риба буквально плаватиме в ній, шансів прилипнути не буде. Насправді вийде навпаки – так вона прилипне з більшою ймовірністю. Шеф-кухарі радять спочатку налити небагато олії, а за потреби додавати у процесі смаження. Тоді хрустка скоринка забезпечена.
Стовідсотково риба не прилипне, якщо смажити її на пергаментному папері. Просто покласти його на гарячу пательню, налити олії і дочекатися, коли розігріється. Далі викласти рибу і смажити.
Скористатися корисними порадами
● Щоб риба вийшла соковитою, її обов’язково потрібно обваляти в панірувальних сухарях або борошні (кукурудзяне та рисове «працює» краще, ніж пшеничне).
● Смажити треба на середньому вогні.
● Ні в якому разі не можна накривати пательню кришкою – вийде просто тушкована риба. А от прикрити її спеціальною решіткою буде не зайвим – вона не дозволить олії розбризкуватися по всій кухні. Якщо немає решітки, можна скористатися звичайним друшляком.
● Перевертати рибу слід один раз, коли вона добре просмажиться з одного боку. Якщо це робити часто, скоринка може просто відпасти.
● Якщо перед смажінням пательню натерти шматочком свіжого імбиру, а вже потім наливати олію, це знизить ризик пригорання.